Fijn! Een biolabel dat ook 'made in Belgium' garandeert

|Zoom

Consumenten waren al lang vragende partij voor een label dat het biologische, maar ook het lokale aspect van de producten kon garanderen. Tadaa, hier is het dan! Het label heet 'Biogarantie Made in Belgium'.

Jouw aardbeien zijn biologisch, maar ze komen uit Spanje? Je wilt biologische, ethische en lokale producten consumeren, maar je raakt niet wijs uit de labels? Deze nieuwkomer moet je helpen om de beste keuzes te maken. Nog goed nieuws: de producten met de labels Biogarantie en Biogarantie Made in Belgium kun je kopen met je ecocheques.

Labels in bulk

De wereld van de keurmerken is vrij complex, maar samengevat is het officiële Europese biologische keurmerk (het groene blaadje) voor biologische voeding verplicht. Sommige merken voegen daar nog een ander biolabel aan toe, dat vaak nog strengere eisen stelt dan het Europese keurmerk. Dit zijn bijvoorbeeld de Belgische labels Biogarantie® en nu ook zijn kleine broer Biogarantie Made in Belgium®. Beide labels voldoen aan het lastenboek dat wordt beheerd door de nationale verenigingen die de biologische sector in België vertegenwoordigen (in dit geval de Unab - de Unie van Belgische biologische boeren -, BioForum Vlaanderen en Unitrab). Deze labels worden gecontroleerd door onafhankelijke instanties (zoals Certisys).

Meer dan alleen biologisch

Als je goed hebt gevolgd, kunnen de labels Biogarantie en Biogarantie Made in Belgium alleen worden geplaatst op producten die al een Europese biologische certificering hebben gekregen. Deze twee keurmerken staan garant voor meer geavanceerde ethische en ecologische aspecten dan het Europese keurmerk, zegt Frédéric Bodart, directeur van Probila-Unitrab, die deze twee Belgische labels beheert:

Biogarantie, dat op levensmiddelen wordt gebruikt, garandeert het biologische karakter van het product en ook de toepassing van eerlijke prijzen voor de werknemers en het behoud van de hulpbronnen: water, energie, biodiversiteit. Daarnaast beperkt het ook het vervoer, de verpakking en het afval." Frédéric Bodart wijst er ook op dat Biogarantie het eerste label is dat gecreëerd werd in de jaren tachtig, lang voordat het Europese keurmerk het daglicht zag.

Territorialiteit wel in aanmerking genomen

Het Europese keurmerk is een algemene regel die geen rekening houdt met territoriale bijzonderheden. Hier krijgt het label Biogarantie Made in Belgium zijn volle betekenis: "Dit nieuwe label benadrukt het specifieke karakter van de producten die de rijkdom van onze terroirs vormen. Voor de consument is het een kwaliteitsgarantie en voor de verwerkers is het een pluspunt om te kunnen bevestigen dat hun producten van gecontroleerde Belgische oorsprong zijn. En dat ze bovendien in België worden verwerkt, biologisch zijn en alle ethische en ecologische criteria van het Biogarantie-label respecteren", zegt Frédéric Bodart.

Het Biogarantie-label kan sinds kort een horecagelegenheid in zijn geheel certificeren, wat een niet onaanzienlijk voordeel oplevert: omdat ecocheques alleen gebruikt kunnen worden voor producten met een biolabel, betekent een dergelijke erkenning voor de horeca dat ze ook ecocheques kunnen aanvaarden! Handig voor jouw biologische lunch!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen