Energie besparen dankzij de ecocheques

|Zoom

Gezinnen kunnen besparen in hun energiefactuur door enkele kleine veranderingen door te voeren in hun dagelijkse leven. Hier volgen enkele ecologische en economischetips.

Het is putje winter: in vele gezinnen draait de verwarming op volle kracht, brandt alle verlichting om het grauwe schemerlicht van buiten te compenseren en wordt er lang en warm gedoucht om zich lekker op te warmen.

We nodigen je uit om jouw energieverbruik te drukken met behulp van ecocheques en enkele ecologische tips … Kwestie van flink te besparen op de energiefactuur en tegelijk iets zinvols te doen voor onze planeet!

"Als het over energiebesparingen gaat, kunnen enkele eenvoudige dagelijkse handelingen het verschil maken: je kunt je energieverbruik bijvoorbeeld met 7% terugschroeven door de verwarming in je woning amper één graad lager te zetten. Dankzij dergelijke eenvoudige ingrepen zullen de gezinnen hun energiefactuur duidelijk zien verminderen. Dit geldt niet alleen voor brandstof maar ook voor water en elektriciteit. Zo’n besparing voel je als consument goed in je portefeuilleen is bovendien goed voor onze planeet", stelt ecoconso, de vereniging die aanspoort tot gezonde en milieuvriendelijke keuzes inzake consumptie en gedrag.

Ziehier onze top 10 die je zal helpen besparen op je energiefactuur en dankzij de ecocheques tegelijkertijd het milieu respecteert.

1. Pellets en hout voor verwarming – Als je over een hout- of pelletkachel beschikt, kun je met de ecocheques een voorraadje aan biobrandstof inslaan. De warmte van de vlammen zal je huis allicht meer cosy maken!

2. Ecologische en warme kleren – Wie het graag knusjes warm heeft, kan zich beter warmpjes induffelen met een extra laagje kleren: een dikke pull of een plaid bijvoorbeeld. Er is ook niets mis met tweedehandskleren. Met je ecocheques kan je ook skikleren en andere winterjassen kopen.

3. Isolatie van je woning – Vele isolatieproducten, van coatings en dakbekledingen tot bepaalde natuurlijk isolerende materialen op basis van plantaardige en/of dierlijke vezels, garanderen een optimaal thermisch comfort in je woning. Je kunt ze financieren met je ecocheques. 

4. Nieuwe vensters met hoog rendement – Laat zonlicht en zonnewarmte binnenkomen in je woning dankzij nieuwe vensters en dakvensters. Met je ecocheques kan je glas en dubbelglas met hoog rendement aankopen.

5. Dikke en isolerende gordijnen – Wist je dat de warmte in een woning vooral via de vensters verloren gaat? Hou het lekker warm door je vensters uit te rusten met isolerende gordijnen.

6. Zuinige verlichting – Wil je een trendy interieur? Kies dan voor spaarlampen. Met je ecocheques kan je verlichting kopen die vóór 1 september 2021 op de markt werden gebracht en enkel over het Europese energielabel met klasse A of A++ beschikken en verkocht kunnen worden tot 28 februari 2023.

7. Waterbesparende douchekoppen – Warm water is vooral in de winter een grote kostenpost op de energiefactuur. Wie minder warm water verbruikt, bespaart zowel in zijn of haar wateruitgaven als in zijn of haar energie-uitgaven. De zuinige douchekoppen zijn uiteraard te koop met ecocheques.

8. Beperk het debiet en/of de temperatuur van je kraan – Rust je kranen uit met debietbegrenzers of met een waterbesparingssysteem om de verbruikte hoeveelheid water te verminderen. Overweeg ook een installatie van thermostatische mengkranen die de watertemperatuur sneller regelt zodat er minder water wordt verspild wanneer je op warm water wacht…

9. Beperk het verbruik van het WC-doorspoelmechanisme – Wist je dat er ook waterbesparing mogelijk is voor je toilet? En wist je dat elke spoelbeurt 3 à 6 liter water verbruikt, en dat het toilet op die manier bijna een derde van het waterverbruik van een gezin opeist? Er bestaan spoelmechanismen met twee knoppen: die kan je kopen met je ecocheques.

10. De smaak en de warmte van soep met biogroenten – Lekker, snel klaar én verkwikkend tijdens koudewinteravonden. Een soep met biogroenten levert een maximum aan vitaminen en gaat de strijd met microben aan . Zoetekauwen verkiezen allicht een warme chocolademelk van biocacao. Al je bioproducten zijn verkrijgbaar met je ecocheques in de Biogarantie-winkels.

 

De lijst van producten en diensten die je met ecocheques kan kopen is beschikbaar op myecocheque.be.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen