Een verantwoorde kerst, van veld tot vork

|Op bezoek bij

Met Kerst voor de deur vinden we in de winkels weer een ruim aanbod aan delicatessen. De consument wrijft zich verlekkerd in de handen, maar staat niet altijd stil bij het effect op onze planeet. Hoewel onze kerstmaaltijd onze smaakpapillen en gasten doet kirren van plezier, is de ecologische voetafdruk ervan vaak niet te overzien. Want alvorens zo'n gerecht op ons bord wordt geserveerd, heeft het vaak al ettelijke duizenden kilometers gereisd, ver weg van onze lokale producenten.

Nochtans hoeft duurzaamheid helemaal niet gelijk te staan met een sobere feesttafel. Er zijn talrijke alternatieven om een rijk en feestelijk kerstmaal te bereiden met een beperkte impact. Je moet ze alleen kennen! Daarom beslist Edenred om in de aanloop naar de feestdagen de tips van Färm te delen, een Belgische winkelketen, 100% biologisch, die er bovenal naar streeft de consument ethische en duurzame producten aan te bieden, maar wel toegankelijk. Kortom, perfect om je Edenred ecocheques dit eindejaar te gebruiken om allerlei lekkers op tafel te toveren!

1. Hun geschiedenis

Färm is een Belgische coöperatie die negen jaar geleden werd opgericht door vier enthousiaste Brusselaars die durfden te dromen. Vandaag verkoopt Färm in zijn 18 filialen voedingsmiddelen en verzorgings- en huishoudproducten, allemaal gemaakt van 100% biologische grondstoffen. Met haar volledig biologische aanbod wil de coöperatie enerzijds de landbouwtransitie van producenten en ambachtslieden ondersteunen en anderzijds een eerste stap zetten richting duurzamere voeding.

Maar de gewone man of vrouw in de straat overtuigen om biologisch te kopen blijkt een grote uitdaging. Om die drempel te verlagen richtten de oprichters van Färm hun winkels zo in dat de klant zich op zijn gemak voelt tijdens zijn overstap naar biovoeding.

2. Respect over de hele lijn, van veld tot vork

 

Een correcte en eerlijke prijs voor lokale, biologische kwaliteitsproducten. Dat is de essentie van Färm. Hoewel de winkel door zijn populariteit uit zijn voegen is gebarsten, weigert Färm zijn ziel aan de duivel te verkopen door torenhoge prijzen aan te rekenen voor zijn bioproducten. Het doel dat Färm voor ogen had was om, via de coöperatie, alle spelers van de biovoedingsketen bijeen te brengen: producenten, investeerders, medewerkers en consumenten. Het opzet? Een duurzaam, biologisch en eerlijk systeem uitwerken, van veld tot vork.

In het kader van die strategie geeft Färm de voorkeur aan een doorgedreven lokale, Belgische en seizoensgebonden bevoorrading. Wanneer de Belgische productie te laag is om aan de vraag van de consument te beantwoorden, stelt Färm de dichtstbijzijnde alternatieven voor, zoals bijvoorbeeld Franse appels, maar die wel worden verkocht via Belgische producenten.

3. Een kerstmaal met Färm, dankzij je ecocheques

Dankzij hun 100% biolabel kan je je Edenred ecocheques gebruiken voor alle producten die de coöperatie verkoopt. Voor de oprichters is het de logica zelve dat ze dit betaalmiddel kunnen aanbieden, want het ligt in het verlengde van de ecologische strategie die ze in het begin uitwerkten.

Omdat de coöperatie maar al te goed beseft wat voor impact de eindejaarsperiode heeft op het milieu en de producenten, geeft ze je graag tips hoe je een ethischer en groener kerstmaal kan bereiden, dankzij je ecocheques:

  1. Gebruik seizoensgroenten: Veldsla, waterkers, jonge sla: wintergroenten zijn er meer dan genoeg. Ze passen goed bij elk feestmaal en leveren de nodige vitamines en mineralen. Geen inspiratie? Verwarm je aan een lekker groentesoepje voor je aan het hoofdgerecht begint.
  2. Koop Belgisch: Het platteland in ons vlakke land brengt talrijke kwaliteitsproducten voort. Het zou jammer zijn om daar niets mee te doen. Ben je een vleesliefhebber? Weet dan dat 95% van het vlees bij Färm van eigen bodem is. Ben je daarentegen verlekkerd op producten die recht uit de zee komen, kies dan voor onze verse vis of onze wereldberoemde mosselen. Kies als afsluiter voor een 100% Belgische kaasplank.
  3. Eet maar drink vooral bio om een kater te vermijden: Kerstmis is voor elkaar zorgen. Ook op culinair vlak! Kies voor 100% biologische producten, waar je gasten en onze landbouwers blij van worden. Wat de wijn voor bij het eten betreft, aarzel niet om een natuurlijke wijn te degusteren (met mate, uiteraard!). Natuurlijke wijnen zijn niet alleen smaakbommen, ze zijn ook arm aan sulfiet. Zo vermijd je een kater op kerstdag.
  4. Koop in bulk: Na het uitpakken van de cadeautjes zie je de vloer niet meer meer onder het inpakpapier. Als je de hoeveelheid restafval wil beperken, neem dan je potten en bokalen mee naar de winkel en koop de meeste producten in bulk. Nootjes, pasta, rijst, olijfolie of azijn: steeds meer producten worden onverpakt verkocht.

CONCLUSION 

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen