Een afvoer ontstoppen: 6 eenvoudige ecologische tips!

|Home

Het water blijft al enkele dagen in de gootsteen staan en je vraagt je af wat je moet doen! In zo'n geval hebben we vaak de neiging om meteen ons heil in chemische hulpmiddelen te zoeken. Nochtans bestaan er natuurlijke producten die net zo goed hun werk doen. Bovendien zijn ze niet schadelijk voor het milieu, noch gevaarlijk voor je gezondheid.

Wist je trouwens dat de bekendste chemische oplossingen gebaseerd zijn op natuurlijke producten? Zo bestaat elk antikalkproduct voor een deel uit azijn.

In dit artikel delen we 6 doeltreffende tips tegen een verstopte afvoer. 👇

1. Goede gewoontes zijn goud waard

Met enkele voorzorgsmaatregelen voorkom je makkelijk dat je afvoerbuizen volledig verstopt zitten. Dit is onze checklist om verstoppingen te beperken:

  • Kam je haar voordat je onder de douche of in bad stapt. Zo verzamelen er zich minder haartjes in de afvoer.
  • Plaats een filter in je douche, bad of wastafel, zodat haar en ander vuil niet kunnen opstapelen in je afvoerbuizen.
  • Doe je borden en ander vuil servies niet meteen in de gootsteen, maar schraap ze eerst schoon boven de vuilnisbak.

2. Voorkomen is beter dan genezen!

Laten we eerlijk zijn: een afvoer is niet van de ene op de andere dag plots verstopt. Meestal gaat het om een ophoping van aanslag en etensresten. Hoe los je dit op? Wil je een verstopte afvoer voorkomen, dan is koffiedik je beste vriend! Onze tip tegen vieze geurtjes en verstoppingen maak je makkelijk zelf:

  • Schep 1 eetlepel koffiedik in de afvoer van je gootsteen.
  • Spoel met 1 tot 2 emmers warm water.
  • Maak hiervan een vaste gewoonte als je schoonmaakt.

Goed om te weten: de korrels in het koffiedik werken als een borstel aan de binnenkant van de leidingen.

3. Witte azijn en natriumbicarbonaat (zout)

Deze twee producten staan bekend om hun reinigende werking. Maar ze blijken ook zeer doeltreffend in de strijd tegen een verstopte afvoer. Meng wat witte azijn en natriumbicarbonaat met warm water. En giet dit gewoon in de verstopte leidingen. Na 30 minuten doet je brouwsel zijn ding.

Goed om te weten: deze natuurlijke methodes werken enkel bij kleine verstoppingen.

 4. Reinig je afvoer mechanisch

De vierde oplossing is je sifon losdraaien. Geen paniek! Je hebt geen schroevendraaier of speciaal materiaal nodig, gewoon je twee handen. Hoe ga je te werk?

Draai de sifon los, net zoals je met de dop van een fles water zou doen. Maar plaats er eerst een teil onder, want het opgehoopte water kan er snel uitlopen – met een smerige vloer als resultaat. Wanneer de sifon volledig los is, leg je hem ook in de teil. Daarna moet je hem gewoon even schoonmaken en opnieuw aandraaien.

5. Maak je eigen ontstoppingsveer

Na koffiedik is een ontstoppingsveer zeker een van de beste manieren om een gootsteen te ontstoppen. Ben je geen handige harry, dan hoor je het nu wellicht donderen in Keulen. Een ontstoppingsveer? Dat is gewoon een soort flessenborstel, maar dan stijver en langer.

Zoiets heb je wellicht niet zomaar bij de hand, maar je kunt gelukkig zelf eentje maken. Het enige wat je nodig hebt? Een metalen kleerhanger.

Zo maak je zelf een ontstoppingsveer in 3 stappen:

  • Plooi de kleerhanger eerst mooi recht.
  • Maak daarna een haakje aan het ene uiteinde, waarmee je het opgehoopte vuil in de afvoer kunt vastgrijpen.
  • Maak aan de andere kant een handgreep.

Dan is het nu tijd om je mouwen op te stropen. Steek je ontstoppingsveer voorzichtig in de leiding en trek hem regelmatig weer omhoog. Voel je weerstand aan het begin, probeer dit dan te omzeilen. Houdt de weerstand aan, dan betekent dit dat je de blokkade hebt bereikt. Is dit het geval? Dan heb je twee opties: duw de verstopping naar beneden terwijl je het water laat lopen, of probeer de verstopping eruit te vissen.

6. Haal je tuinslang erbij

Is je gootsteen verstopt, maar heb je geen witte azijn of natriumbicarbonaat bij de hand? Je kunt een verstopping ook met je tuinslang verhelpen. Hoe?

Steek eerst je tuinslang in de leiding van je verstopte gootsteen. Zet dan het water open. De druk van het water zal het opgehoopte vuil wegspoelen. Lukt het niet meteen? Beweeg je tuinslang dan even heen en weer in de leiding.

Zo, nu weet je perfect hoe je je afvoer ecologisch kunt ontstoppen. Onthoud ook hét sleutelwoord om zo'n situatie te vermijden: onderhoud.

 

Kende jij deze natuurlijke tips al om een gootsteen te ontstoppen? Of heb je zelf andere tips? Deel ze op Facebook of Instagram. Tot binnenkort!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen