Doe iets moo-hoo-hoois met je kerstboom!

|Home

Als de kerstboom na de feestdagen uitgekerst is, wordt het stilaan tijd om hem weg te doen. Met pijn in het hart ... maar het moet gebeuren. Op de volgende kerstperiode moeten we nog een jaar wachten, dus zoek je voor de boom van dit jaar beter een andere slimme manier om hem toch nog te gebruiken. Wij geven je enkele tips om met je boom toch nog iets leuks te doen. Gooide je het dit jaar al weg? Wel dan geeft dit artikel je ideeën voor volgend jaar!

Het is zover! Tijd om je natuurlijke kerstboom gedag te zwaaien. Zoals gewoonlijk staan wij klaar met enkele milieuvriendelijke zero-wastetips voor wie zijn kerstboom liever niet weggooit, maar graag een tweede leven geeft.

Een stekelige vraag ... 🐌

Deze vraag horen we wel vaker: maken dennennaalden de grond echt onvruchtbaar? Natuurlijk niet. Je kunt ze dus perfect als mulch gebruiken in je moestuin, wat er ook groeit. De naalden van je ex-kerstboom houden allerlei soorten slakken ver weg van je gewassen. Zijn de naalden nog groen, dan beschermen ze je planten zelfs tegen de winterkoude. En omdat ze erg traag composteren, vormen ze een duurzame beschermlaag waar geen onkruid door kan groeien.

Je kerstboom opnieuw planten 🧰 🪓

Heb jij, een vriend of een buur een grote tuin die wel een extra boom kan gebruiken? Plant je kerstboom daar gewoon opnieuw. Maar opgelet! Niet zomaar elke boom kan zonder meer de grond in. Plant je kerstboom alleen als:

  • je de boom in een pot of kluit hebt gekocht;
  • de wortels niet te groot of verstrengeld zijn;
  • je de boom eerst laat wennen aan de koude buitentemperaturen. Zet hem dus enkele dagen in een frisse ruimte, zoals de garage, kelder of veranda, voordat hij naar buiten gaat. Waar precies doet er niet echt toe, zolang je hem niet rechtstreeks van de lekker warme woonkamer in de januarikoude zet.

Of ... drink hem op! 🍵

Ja, dat lees je goed. Dennennaalden zijn namelijk goed voor je gezondheid! Een infusie van dennennaalden zit boordevol vitamine C, is goed voor een vlotte ademhaling en geeft je immuunsysteem een boost. Het ideale feelgooddrankje op een koude winteravond. Dennennaalden hebben tal van gezonde eigenschappen: ze bevorderen de bloedsomloop en zijn goed voor de huid.

Je kunt de naalden van je kerstboom ook gebruiken voor een ontspannend voetbad! Hun antibacteriële werking heeft een erg weldadig effect. Neem een handjevol dennennaalden en strooi ze in een voetbad met warm water. Laat je voeten er vervolgens een vijftiental minuten in weken. Ze zullen je dankbaar zijn!

Voor liefhebbers van DIY-decoratie 💐

Hou enkele kerstboomtakken bij en maak er mooie decoratiestukken voor je interieur of tafel van. Hier zijn enkele ideetjes om je creativiteit aan te zwengelen:

  • Versier de rand van een fotolijst met kersttakken.
  • Schik de takken in een krans rond een mooie kaars.
  • Maak vijf kerstboomtakken aan elkaar vast in een stervorm en hang deze aan je raam of deur.
  • Bewaar de takken gewoon om er een mooi seizoensboeket van te maken, samen met andere bloemen en planten.

Vertrouw je boom toe aan de gemeente 🎄 🚛

Elk jaar organiseren de gemeenten een kerstboominzameling. Dat is de gemakkelijkste optie, op voorwaarde dat je de ophaaldatum niet mist.

Wat gebeurt er met je kerstboom nadat de gemeente die heeft opgehaald? Wel, hij wordt verwerkt tot compost en krijgt een tweede leven als natuurlijke meststof.

Kon je het niet laten om je kerstboom iets langer te laten staan of ben je de ophaaldatum uit het oog verloren? Dan moet je de boom zelf naar de zone 'groenafval' van het recyclage- of containerpark brengen. Of je kunt hem zelf vermalen en in compost verwerken.

En jij? Wat doe jij met je kerstboom? Hoe geef jij hem een tweede leven? We zijn benieuwd. Deel jouw plannen dus zeker met ons!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen