Deze lenteschoonmaak verdient ook het milieu een schoonmaak met het europees Ecolabel!

|Op bezoek bij

 

Met de winterprikken achter de rug en de lente voor de deur, is de periode van de grote lenteschoonmaak aangebroken. Om ook de opnieuw ontluikende natuur een handje te helpen, speur je op de verpakking van je schoonmaakproducten best naar het europees Ecolabel. Dat label staat immers garant voor milieuvriendelijke én kwalitatieve producten en diensten.

De kers op de taart: met je Ticket EcoCheque kan je alle producten en diensten kopen die het label dragen! Om meer te weten te komen over het EU Ecolabel zaten we samen met Kathelijne De Ridder, experte bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid en Leefmilieu, die de Belgische EcoLabel-aanvragen afhandelt.

Voor consument én producent

Wie regelmatig winkelt, heeft het europees Ecolabel vast al eens opgemerkt: je herkent het aan het logo met de europese sterren als bloem. Het label, zo vertelt Kathelijne ons, werd in de jaren ’90 door de europese Commissie in het leven geroepen, en dient een dubbel doel:

“Enerzijds wil men de consumenten een instrument bieden om duurzamer te winkelen door hun keuze voor het milieu maximaal te faciliteren. Anderzijds is het label er ook voor producenten: met het europees Ecolabel kon de productie milieuvriendelijker worden gemaakt. Zo kregen fabrikanten er een tool bij om hun milieuvriendelijke gamma in de kijker te zetten.” Een succes, zo blijkt meer dan 25 jaar na de lancering, want ondertussen zijn er in Europa meer dan 43 000 producten en diensten met een EU Ecolabel verkrijgbaar, verdeeld over meer dan 30 productgroepen.

Maar laat dat grote aantal producten je niet misleiden: ze blijven aan zeer strenge, voortdurend evoluerende criteria onderworpen. “We stellen de criteria telkens bij, zodat ongeveer 10 à 20% van de producten op de markt het label kunnen behalen. Zo bieden we de garantie dat enkel de meest milieuverantwoorde producten het label ontvangen.”

Meer dan milieuvriendelijk

Kathelijne benadrukt ook dat er achter het europees Ecolabel veel meer schuilgaat dan enkel de beoordeling of een product al dan niet milieuvriendelijk is:

“Het EU Ecolabel is ook een kwaliteitslabel. De producten moeten aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Daarnaast nemen we niet alleen het product zelf onder de loep, maar ook de ganse productieketen en levenscyclus van dat product – van de selectie van de grondstoffen tot recycleerbaarheid van het product nadat het afval wordt. De verpakkingen van EU Ecolabel-schoonmaakmiddelen moeten bijvoorbeeld recycleerbaar zijn, en niet te zwaar, zodat ook het brandstofverbruik bij transport wordt beperkt.”

Kathelijne is er stellig van overtuigd dat dergelijke aanpak de enige goede is. “Zeker met de wildgroei aan vaak willekeurig toegekende milieulabels die we vandaag zien, loert greenwashing – waarbij producenten zich groener voordoen dan ze in werkelijkheid zijn – om de hoek. Door op europees niveau op kwaliteit én milieuvriendelijkheid van de volledige productiecyclus te focussen, bieden we de consument een houvast.”

Ticket EcoCheque: een duwtje in de rug voor het milieu

Wat voor jou en mij, lezer, heel interessant is, is dat de producten die het europees Ecolabel verdiend hebben, allemaal aangekocht kunnen worden met onze Ticket EcoCheque. Dat past perfect in de missie van Kathelijne en haar team om het EU Ecolabel bij zo veel mogelijk consumenten onder de aandacht te brengen: “Bij ons zelf broeit (en bloeit!) er al heel wat op dat vlak. Zo werkten we vorig jaar, ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van het label, samen met Belgische supermarkten om onder de tagline "Het europees Ecolabel, de Power Flower" milieuvriendelijke producten onder de aandacht te brengen. Die campagne heeft erg veel impact gehad. Dat de consument het enorme en veelzijdige gamma aan EU Ecolabel-producten ook via Ticket EcoCheque leert kennen, kan ik enkel maar toejuichen. We zien zelf ook dat consumenten enerzijds meer en meer belang hechten aan de factor milieuvriendelijkheid bij de aankoop van een product – anderzijds vertaalt zich dat ook in de stijging die we zien in het aantal aanvragen voor het EU Ecolabel van producenten zelf.”

Een schone kijk op de lenteschoonmaak

Zelf behandelt Kathelijne de aanvraagdossiers voor EU Ecolabel-certificatie op Belgisch niveau, en dan vooral van schoonmaakmiddelen. Om ons verhaal rond te maken, vragen we haar dan ook als afsluiter of ze ons vanuit haar expertise enkele tips kan geven om de grote lenteschoonmaak zo milieuvriendelijk mogelijk te laten verlopen. Kathelijne:

"Moeilijk is het niet hoor; kies gewoon voor producten die het europees Ecolabel dragen! (lacht) Nee, ik geef toch graag nog enkele zaken mee waarop je best let bij de aankoop van schoonmaakproducten, maar waarop wij voor de consument eigenlijk al letten:

Schoonmaakproducten komen in het afvalwater terecht. Het is dus erg belangrijk om de giftigheid voor waterorganismen tot een minimum te beperken;
Ook de biologische afbreekbaarheid van schoonmaakproducten is aan strenge normen onderworpen;
Als je een product met EU Ecolabel koopt, heb je voorts de garantie dat microplastics, nanozilver en parabenen samen met heel wat andere schadelijke stoffen niet aanwezig zijn;
In heel wat schoonmakproducten zitten derivaten van palmolie. Enkel als de fabrikant kan aantonen dat de palmolie duurzaam geproduceerd werd, verdient hij het label;
Dosering is een oud zeer. Milieuvervuiling is voor een deel ook te wijten aan consumenten die de juiste dosering van hun producten niet kennen. Instructies daarvoor moeten dan ook duidelijk op de verpakking te vinden zijn;
Die verpakking zelf is tot slot ook van belang: verpakkingen die te zwaar zijn of recyclage bemoeilijken, zijn uit den boze."

We hopen van harte, lezer, dat je na het lezen van deze tekst heel wat wijzer bent geworden over het europees Ecolabel, en dat je deze lente niet alleen je huis, maar ook de natuur schoon helpt houden!

Meer info over het europees Ecolabel ?
Surf naar: www.ecolabel.be | www.facebook.com/ecolabel.be

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen