Decoreren met gloeilampen en glazen potten!

|

Wil je je interieur nieuw leven inblazen met een vleugje kleur en stijl, en dat op een milieu- en budgetvriendelijke manier? Dan is recycleren helemaal iets voor jou. In dit artikel lees je hoe je je decoratie een gloednieuwe look geeft met gloeilampen en houten bakken of platen. Volg de gids voor een snelcursus over tweedehands!

Door het telewerken (én uit milieuoverwegingen) kriebelen sinds enkele maanden de vingers van heel wat mensen. Misschien ken jij het gevoel ook wel en wil je maar één ding doen: je woning inrichten met leuke doe-het-zelfdecoratie! Tijd om jezelf te verdiepen in upcycling ... maar wat betekent dat precies? Deze samentrekking staat voor een creatieve trend waarbij voorwerpen worden gerecycleerd tot mooie spullen. Je kent het liedje intussen wel: minder verspilling, meer duurzaamheid. En vanaf nu ook: meer creativiteit. Upcycling betekent dat je iets stijlvols én duurzaams maakt.

Eureka, een vaas!

Budget: goedkoop

Tijd: 30 minuten

Moeilijkheidsgraad: heel gemakkelijk

Geen zin om je gebruikte gloeilampen naar het inzamelpunt te brengen? Hou ze dan gerust bij, want je kunt er leuke vaasjes of zelfs een bloemenmuur van maken. Je leest het goed: van een gewone gloeilamp kun je een klein vaasje maken als gezellige, originele hangdecoratie. Een gloeilamp tot een vaas omtoveren 👇

✅ Wat heb je nodig?
 • Een gloeilamp
 • Deco-accessoires (doekjes, lovertjes enz.)
 • Enkele bloemen of planten
 • Een touwtje
⚙️ Hoe ga je te werk?
 1. Neem een gloeilamp die niet meer brandt. Haal er eerst het metalen deel af, dan het middenblokje en tot slot de gloeidraad binnenin. Zet het metalen deel vervolgens terug op het glazen peertje. Tip: draag handschoenen, zodat je je niet aan het glas kunt snijden. Wees altijd voorzichtig, want het glas van de gloeilamp is erg breekbaar.
 2. Decoreer het resterende metalen deel bijvoorbeeld met wat stof of stickers, of laat het gewoon zichtbaar. Met andere woorden: pimp je gloeilamp volgens jouw smaak!
 3. Knoop een touwtje of koordje rond de gloeilamp om ze op te hangen.
 4. Giet een beetje water in de peer, zet er een bloempje in en klaar. Gebruik gedroogde of verse bloemen voor een lekker geurtje in huis, of nepbloemen als je wilt dat ze altijd mooi blijven.

Dit is geen pot

Budget: goedkoop

Tijd: 30 minuten

Moeilijkheidsgraad: heel gemakkelijk

Wie aan de zomer denkt, denkt aan lampionnen! Met deze eenvoudige upcyclingtutorial transformeer je een glazen pot tot een designlamp die er zowel staand als hangend leuk uitziet. Een lamp maken van een glazen pot 👇

✅ Wat heb je nodig?
 • Een glazen pot van ongeveer 1 liter met deksel
 • Een werkende gloeilamp die in de pot past
 • Een elektrisch systeem (fitting, draad, stekker)
 • Een hamer
 • Een kleine, platte schroevendraaier
 • Een potlood
⚙️ Hoe ga je te werk?
 1. Schroef eerst de fitting van het elektrische systeem los.
 2. Leg de fitting in de pot en teken met het potlood de contour ervan.
 3. Maak een gat met de diameter van de fitting door met de hamer op het handvat van de schroevendraaier te tikken.
 4. Steek de fitting door het gat, steek de draden door het midden van de fitting en sluit de juiste draden weer aan in de fitting met behulp van de platte schroevendraaier.
 5. Sluit de fitting, schroef de gloeilamp erop en zet het deksel op de pot!

Denk 'out of the box'!

Budget: ongeveer 30 euro

Tijd: 1 uur

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Net zoals bijna iedereen heb je thuis ongetwijfeld een 'allesdoos' in de hal waarin je sleutels en enkele andere spulletjes liggen. Maar zouden die spullen er niet leuker uitzien als je ze op plankjes uitstalt? Houten bakjes gebruiken als rek 👇

✅ Wat heb je nodig?
 • Enkele kleine houten bakjes
 • Houtlijm
 • Verf
 • Een verfborstel
 • Schroefhaken
⚙️ Hoe ga je te werk?
 1. Zet de bakjes zoals jij ze mooi vindt en kleef ze aan elkaar met de houtlijm. Laat 24 uur drogen.
 2. Schilder de bakken in de kleur die je hebt gekozen.
 3. Maak de bakken vast aan de muur.

Pallets, maar dan mooier 📚

Budget: ongeveer 50 euro

Tijd: 2 uur

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Een doe-het-zelfpallet is een goedkope must-have die in elk interieur past. Er zijn wel honderden decoratie-ideeën waarvoor je slechts één pallet nodig hebt, maar als je er eentje in een rek of jardinière verandert, geef je je inrichting meteen een mooie designtoets. Het voordeel van een palletrek is dat het in elke ruimte past. Hoe verander je een pallet in een rek? 👇

✅ Wat heb je nodig?
 • 3 pallets
 • 18 houtschroeven
 • Een houtzaag
 • Een schroefboormachine
 • Een schuurmachine
⚙️ Hoe ga je te werk?
 1. Demonteer de drie pallets en schuur de planken licht op.
 2. Leg zes basisplanken naast elkaar om de rug van het rek te maken.
 3. Neem drie andere planken als dwarslatten, zorg ervoor dat de zes rugplanken goed naast elkaar liggen en zaag de lengte van de drie dwarslatten af op de breedte van de zes rugplanken.
 4. Schroef de drie planken regelmatig verdeeld (met één plank in het midden) vast met minstens één schroef per rugplank, dus zes schroeven per dwarslat.
 5. Nadat je de zes rugplanken vastgeschroefd hebt, neem je de drie overige planken. Deze worden de legplanken. Zaag ze af op de juiste lengte en schroef ze vast waar je ze wilt.

Tip: zet het rek tegen de muur in je tuin of op je terras om het als jardinière te gebruiken. Of zet het tegen de muur in de woonkamer als boekenplank. Je kunt het rek ook aan de muur bevestigen.

Wat vind jij? Deel je mening, je eigen doe-het-zelftutorials en je creatieve resultaten op onze Facebookpagina en op Instagram.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

 • Dit artikel delen