Creëer een magische kerstsfeer rond je huis

|Lifestyle

 

Wie denkt aan kerstavond, denkt in de eerste plaats aan een knapperend haardvuur, een huis gevuld met de geur van gebraden kalkoen in de oven, en fonkelende lampjesslingers in elke kamer. Nu de kortste dagen van het jaar zijn aangebroken en het buiten winters koud is, is het heerlijk om een wandeling te maken en overal aan gevels en in tuinen lichtjes te zien schitteren! Sommige wijken gaan helemaal op in het concept en organiseren zelfs wedstrijden: wie hult dit jaar zijn huis in de mooiste kerstversiering? Die versiering is tegenwoordig in alle kleuren, vormen en maten verkrijgbaar.

Al die energieverslindende lichtsnoeren, de plastic kerstmannen en de met niet-biologische verf beschilderde kerstelfen zijn niet bepaald ecologisch verantwoord te noemen. Dat zal niet verbazen, want de Belgen liggen niet echt wakker van een ecologische tuin. Volgens een recente studie door Comeos, die werd toegelicht in het tijdschrift Gondola, is slechts één op de twee Belgen (51%) bekommerd om zijn ecologische impact in de tuin – dat is 13% minder dan in 2015 – en zegt minder dan één op de drie (26%) in de toekomst meer ecologische producten te willen gebruiken voor zijn tuin.

Toch zijn er het hele jaar door talloze alternatieven voorhanden voor het onderhoud en de aankleding van je tuin. Wie het ecologisch aanpakt, kan zijn buren en voorbijgangers trakteren op een adembenemend mooie én duurzame kerstversiering. Als dat niet perfect aansluit op het kerstthema! Om alles over duurzame decoratie te weten te komen, gingen we advies inwinnen bij het Belgische bedrijf Oh!Green, de tuincentrumspecialist die ook binnen- en buitendecoratie verkoopt. Ontdek met welke artikelen je een geslaagde kerstversiering creëert voor in je tuin of aan je gevel, en dat allemaal dankzij je Ticket EcoCheque!

Een Belgisch succesverhaal over tuinieren

Dankzij het grote succes telt Oh!Green inmiddels vijf vestigingen en is het uitgegroeid tot een begrip in België op het gebied van tuininrichting, binnenhuisdecoratie en dierbenodigdheden. Een echt Belgisch succesverhaal over tuinieren dus!

“Belgen zijn dol op tuinspullen en decoratie. Wij zochten een manier om de mensen inspiratie te geven voor thuis. Oh!Green is ontstaan uit de wens om planten en bloemen, seizoensgebonden binnen- en buitendecoratie en alles voor dieren op één plek samen te brengen,” zegt Maxime Tallier, Verantwoordelijke Planten & Bloemen bij Oh!Green Saint-Georges.

Het bedrijf maakte een indrukwekkende groei door sinds de oprichting, maar wil zijn activiteiten nog verder uitbreiden. Op dit moment is Oh!Green gevestigd in vijf Waalse steden (Saint-Georges, Louvain-la-Neuve, Gouvy, Naninne en Doornik), maar in de loop van 2018 wil het bedrijf ook Vlaanderen inpalmen.

Oh!Green, een winkel met groene ambities dankzij Ticket EcoCheque

“Toen we voor onze winkels een uniforme uitstraling wilden creëren via een nieuwe naam, leek de term ‘green’ ons een logische keuze. Enerzijds omdat deze kleur rechtstreeks verwijst naar tuinieren en planten, de kern van ons aanbod, en anderzijds omdat we streven naar een steeds ecologischere manier van werken,” aldus Maxime Tallier.

Om beter te voldoen aan de vraag van de consument en tegelijk zijn milieu-impact te verkleinen, nam het bedrijf al diverse groene initiatieven. Het installeerde zonnepanelen op het dak van de winkel in Louvain-la-Neuve en breidde het assortiment biologische producten zonder pesticiden uit, zoals zaaigoed en onkruidverdelgers.

“We weten dat het tijd kost om over te stappen naar meer ecologische producten. Daarom hebben we beslist om ons assortiment geleidelijk uit te breiden. We hopen trouwens dat de mogelijkheid om met Ticket EcoCheque te betalen de consument zal stimuleren om vaker een groene keuze te maken als er een groen alternatief voorhanden is,” legt Maxime Tallier uit.

Oh!Green aanvaardt al bijna drie jaar Ticket EcoCheque om de klant een handig en eenvoudig betaalmiddel te bieden. “Voor veel klanten is het ook een manier om zichzelf eens te trakteren zonder in hun portefeuille naar geld te moeten zoeken. Ze zijn altijd blij als ze horen dat ze bij ons met ecocheques kunnen betalen,” aldus Maxime Tallier. Jezelf trakteren is hier trouwens niet moeilijk: er is keuze te over, want je kunt talloze producten betalen met Ticket EcoCheque®. Denk aan tuinmeubelen van gecertificeerd FSC-hout, niet-gemotoriseerd tuingereedschap, biologische meststoffen, toestellen op zonne-energie en feromoonvallen, waarmee je schadelijke insecten vangt zonder ze te doden

Duurzame buitendecoratie voor een magische kerstsfeer

Vaak is een gebrek aan informatie de grootste hindernis op weg naar een ecologischere manier van werken. Daarom geeft Edenred graag, met de hulp van Oh!Green, de top vijf van producten die je kunt kopen met Ticket EcoCheque® voor een op-en-top geslaagde buitenkerstversiering. Wil je ook wat groen in huis tijdens de eindejaarsperiode, denk dan eens aan een Poinsettia, de befaamde kerstster. Net als alle andere potplanten, kun je ook die betalen met je Ticket EcoCheque!

• Een Belgische kerstboom (kunstboom of in een pot): een kunstkerstboom is een goede optie om je milieu-impact te verkleinen, want je kunt hem nog jarenlang met Kerstmis hergebruiken. Wil je toch liever een echte boom, kies dan voor een van de 100% Belgische kerstbomen die Oh!Green verkoopt en breng een vleugje Ardens platteland bij jou in huis! Kies bij voorkeur een exemplaar in een pot. Je kunt de boom dan na Kerstmis in de tuin planten. Zo ziet je tuin er leuker uit én koester je de herinneringen aan een fijn kerstfeest met de hele familie.

 

• Ledverlichting: wat zou Kerstmis zijn zonder lampjesslingers? Om toch een magische kerstsfeer te creëren, maar minder elektriciteit te verbruiken, kun je beter investeren in ledsnoeren. Ook die zijn tegenwoordig in bijna alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar en kunnen in diverse frequenties knipperen, tot grote vreugde van de kinderen!

 

• Houten tuinschermen: wil je je buren de ogen uitsteken met je eigen kerstfiguren? Tuinpanelen zijn een perfecte optie: je kunt ze volledig naar eigen wens customizen, ze zijn ecologisch verantwoord en gaan lang mee. Even geen inspiratie? Op Pinterest vind je een hele rits suggesties om een kerstsfeer te creëren met FSC-hout, of laat gewoon je fantasie de vrije loop!

 

• Vuurkorf: wat is er gezelliger dan een vuurkorf om bij het vallen van de avond een lekkere kop warme wijn te drinken of marshmallows te roosteren? Met deze moderne versie van een vreugdevuur zit de sfeer er meteen in en kun je veel langer buiten blijven, ook als het koud is, om te genieten van een knusse atmosfeer bij het geluid van knapperende vlammen. Je zou al bijna zin krijgen in winterse koude!

 

• Houten tafel: buiten eten lijkt in deze tijd van het jaar een verre droom, maar toch zou het jammer zijn om je houten tafel te laten verkommeren in de wintermaanden. Koop een weerbestendige houten tafel en decoreer ze in kerststijl! Een vaas of pot gevuld met dennenappels uit de tuin, sierkalebassen, butternutpompoenen en beschilderde houten kerstboompjes vormen een sfeervolle aankleding voor je tafel … Een echt winters tafereel!

 

Willen jouw groene vingers aan de slag voor de feestdagen? Sla een voorraad duurzame tuin- en decoratiespullen in bij een van de vijf Oh!Green-winkels en leef je uit!

(Oh!Green – Gouvy/Saint-Georges/Naninne/Doornik/Louvain-la-Neuve – www.oh-green.eu – info@ohgreen.eu)

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen