Belgische plekjes om te (her)ontdekken #Staycation

|Reizen

Veel mensen denken (ten onrechte) dat het gras aan de overkant groener is. Maar als deze gezondheidscrisis dan toch één positief effect heeft, is het wel dat veel Belgen de tijd hebben genomen om ons land te (her)ontdekken. En verborgen schatten, die zijn er massaal te vinden. Charmante stadjes, landschappen die recht uit sprookjes lijken te komen: België heeft alles in huis om zijn buurlanden jaloers te maken! Vandaag neemt de redactie je mee op ontdekkingstocht naar de vier uithoeken van België – mét Ticket EcoCheque, dat spreekt. 👇

Denk je voor je volgende uitstapje aan een binnenlandse bestemming? Dan doe je eigenlijk aan duurzaam toerisme. Een reden te meer om op avontuur te gaan! Maar wat is duurzaam toerisme precies? Eenvoudig gezegd staat de term voor de combinatie van respect voor het milieu en reisplezier. Om zeker te weten dat jouw trip 100 % duurzaam is, kies je het best voor accommodatie met het Green Key-label. Dit label promoot toeristische etablissementen die hun impact op het milieu en de maatschappij verkleinen en stimuleert duurzame ontwikkeling in de toeristische sector 🤩. De kers op de taart? Bij de meeste zaken met een Green Key-label kun je met je Ticket EcoCheque betalen. Wij zijn dus helemaal verkocht!

Nog een voordeel dat ons landje te bieden heeft? Bij ons kun je gewoon een roadtrip met de fiets plannen voor een sportieve, milieubewuste reis.

Trek er samen met ons op uit voor een duurzame escapade in de vier uithoeken van België en (her)ontdek de prachtigste plekjes in ons vlakke landje. Om het je wat gemakkelijker te maken, sommen wij voor elke locatie een aantal plekjes met Green Key-label op waar je met Ticket EcoCheque terechtkunt! Er is wat voor elke reisstijl en elk budget.

Klaar om op avontuur te trekken?

ETAPPE 1: OP NAAR DE ARDENNEN

Als je naar het zuiden fietst, kom je vlak bij de Franse grens een prachtig Ardens stadje tegen: Bouillon. Deze streek doet de reputatie van de Ardennen alle eer aan, want er zijn heel wat mooie wandelroutes! Eén ding is zeker: er is genoeg te zien om enkele dagen in Bouillon te blijven. Onze favoriete aanrader in deze regio is Le Tombeau du Géant, een prachtig uitkijkpunt dat als uitzonderlijk Waals erfgoed te boek staat. Zeker een omweg waard! Blijf enkele ogenblikken (of uren) de natuurpracht bewonderen en vertrek daarna op een wandeling van 12 km langs de oevers van de Semois.

Liever een wandeling met meer adrenaline? Dan is de wandeling 'Les échelles de Rochehaut' of 'de laddertjeswandeling' jou op het lijf geschreven. Deze route wordt ook wel 'de hoogtevreeswandeling' genoemd. Trek je wandelschoenen aan en verken het indrukwekkende parcours van Les Crêtes de Frahan en de 12 km lange laddertjeswandeling. Wedden dat de verbluffende natuurpracht (en de technische passages) je versteld doen staan? Niet voor bange zieltjes!

Waar slapen we?

Na deze eerste wandeltochten vol verrassingen wacht je een deugddoende nachtrust in L'Auberge de Jeunesse (jeugdherberg) in Bouillon. Voor een miniprijsje slaap je in een privékamer, in een slaapzaal of zelfs in een vakantiehuisje. 's Ochtends geniet je gegarandeerd van het adembenemende uitzicht over de Semois en het kasteel van Bouillon. Daarna zetten we onze reis verder naar de streek van Namen.

🏡 Route du Christ 16, 6830 Bouillon

ℹ️ bouillon@lesaubergesdejeunesse.be │ +32 (0)61 46 81 37

💰 De tarieven variëren sterk afhankelijk van de kamer en het aantal gasten. Bekijk de prijs op de website wanneer je je kamer of huisje reserveert.

💻 https://www.lesaubergesdejeunesse.be/bouillon

ETAPPE 2: KOERS RICHTING NAMEN …

Voor deel twee van onze trip gaan we naar Namen! Deze stad heeft heel wat verrassingen voor je in petto. Laat het stadscentrum even links liggen en ga een dagje op ontdekkingstocht langs de Maas. Absoluut de moeite! We kunnen de wandeling in het bos van Marche-les-Dames warm aanbevelen, een fantastische tocht over beboste hellingen met spectaculaire uitkijkpunten over de rivier.

Waar slapen we?

Wanneer de avond valt, keer je terug naar de Waalse hoofdstad om de nacht door te brengen in Château de Namur, een prachtig, milieubewust viersterrenhotel. De ideale plek voor een royale verwenpauze voordat we de volgende etappe van ons vakantietraject voor de kiezen krijgen. 

🏡 Avenue de l'Ermitage 1, 5000 Namen

ℹ️ info@chateaudenamur.com │ +32 81 72 99 00  

💰 ongeveer € 112 tot € 189 per nacht

💻 http://www.chateaudenamur.com/homepage

Heb je na al die heuvelachtige sprookjeslandschappen zin in iets anders? Op naar Limburg!

ETAPPE 3: WAT VALT ER TE ZIEN IN LIMBURG?

Een ontdekkingstochtje in de provincie Limburg, heb je daar al eens aan gedacht? Ja? Dan heb je groot gelijk! Nee? Wacht dan niet langer! Met al zijn nationale parken en wandelpaden moet Limburg absoluut niet onderdoen voor de andere provincies. Er zijn zo veel opties dat we amper kunnen kiezen! Vandaag nemen we je mee naar het Grenspark van Kempen-Broek, op de grens tussen Limburg en Noord-Brabant (Nederland). Hier zijn de meest uiteenlopende landschappen te bewonderen: moerassen, beekjes, bossen, heide, weiden en velden … Maak een reis langs de verschillende panorama's en laat je overweldigen door de diversiteit die er in onze natuur te vinden is.

Waar slapen we?

Sluit je dag in deze regio 'spetterend' af in het unieke Botel Ophoven Harbour. In dit boothotel met ligplaats in Kinrooi breng je de nacht op het water door. Geweldig! In dit 100% duurzame hotel ben je omringd door natuurpracht en kom je helemaal tot rust. Dat heb je wel nodig als je weet wat er de volgende dag op het programma staat. Het wordt vermoeiend, maar leuk. Warm je benen alvast op, want we hebben een lange rit voor de boeg! En daarna kun je eindelijk de frisse zeelucht opsnuiven.

🏡 Agropolispark 102 (gps: Vilgertenweg Zone 1 Groen), 3640 Kinrooi

ℹ️ info@botelophoven.be│ +32 89 41 85 92

💰 Vanaf € 85/nacht

💻 https://botelophoven.be/

We weten het: de 260 km van Kinrooi naar de volgende bestemming kunnen wat intimiderend lijken. Maar maak je geen zorgen, we hebben aan alles gedacht! Halfweg maken we een tussenstop en brengen we de nacht comfortabel door in het Astoria Hotel Antwerp. En ook daar sparen we het milieu (én onze spieren 🤪).

ETAPPE 4: GEEN RONDREIS ZONDER TRIP NAAR DE KUST

Gefeliciteerd! Het is je gelukt: we zijn aan de kust gearriveerd! Eerst stoppen we aan een frietkot voor een lekker pakje frietjes. Dat heb je na deze krachttoer wel verdiend! Bovendien heb je een nieuwe dosis energie nodig voor de ontdekkingswandeling die hier op de agenda staat.

Misschien wist je het nog niet, maar onze kust heeft een eindeloos netwerk van wandelroutes. Stap op de kusttram en ga van station naar station om overal de mooiste wandelomgevingen te ontdekken. De grootste wandelroutes vind je hier.

Kun je niet kiezen? Trek dan je wandelschoenen aan en trek op ontdekking in de duinen van het natuurreservaat Westhoek, met een oppervlakte van 345 ha het grootste ononderbroken duinmassief van de kust. Onze tip: ga eerst langs het toerismekantoor van De Panne om een plan van de verschillende wandelroutes op te halen. Daarna kun je op pad! Kies een route, volg de pijlen en adem met volle teugen de rust en de frisse zeelucht in.

Waar slapen we?

Ben je uitgeput na dit dagje aan zee? Laad dan je batterijen op in het gezellige hotel Villa Vindina in De Panne. In deze Green Key-villa breng je de nacht in alle rust door en voel je je helemaal thuis. De villa ligt vlak bij het centrum én het strand. De ideale uitvalsbasis dus om te gaan wandelen of de straten in de buurt van het station te verkennen. Wist je dat de kust niet de enige troef is die West-Vlaanderen te bieden heeft? Dat zie je morgen met eigen ogen in het mooie Heuvelland …

🏡 E. d'Arripelaan 19, 8660 De Panne

ℹ️ info@villavindina.be │ +32 (0)58 42 99 00

💰 Ongeveer € 70 tot € 150 per nacht

💻 https://www.villavindina.be/

ETAPPE 5: IN SCHOONHEID EINDIGEN IN WEST-VLAANDEREN

Wie over West-Vlaanderen praat, denkt meestal aan de kust en aan bekende steden zoals Brugge of Kortrijk. Maar wist je dat er ook heel wat andere schatten te ontdekken zijn als je iets verder kijkt? Bezoek bijvoorbeeld het hoogste punt van de provincie: de Kemmelberg. Deze groene locatie heeft een rijke geschiedenis: tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog was de heuvel een belangrijke strategische plek. In de oude bunker die er nog steeds staat, is nu een oorlogsmuseum gevestigd. Een standbeeld en een militaire begraafplaats vormen een eerbetoon aan de Franse soldaten die hier gevochten hebben.

Rond de Kemmelberg ligt een uitgestrekt provinciaal domein met tal van mooie wandelroutes. Volg het 12 km lange pad aan de voet van de Kemmelberg, midden tussen de wijnranken en eindeloze vlakten, en geniet volop van het rustgevende platteland.

Waar slapen we?

Na deze lange, emotionele wandeltocht ben je gelukkig niet lang onderweg voordat je kunt uitblazen! Onze laatste stopplaats is de Hostellerie Kemmelberg in de gemeente Heuvelland. Dit Green Key-hotel ligt op de heuvel en biedt een adembenemend panorama op de Frans-Vlaanderen. Een echte oase van stilte en rust om deze trektocht vol verrassingen in schoonheid af te sluiten.

🏡 Kemmelbergweg 34, 8950 Heuvelland - Kemmel

ℹ️ info@kemmelberg.be │ +32 (0)57 45 21 60

💰 Ongeveer € 130 tot € 290 per nacht

💻 https://montkemmel.com/

Je hebt het goed begrepen: België mag dan wel klein zijn, maar er zijn talloze bezienswaardigheden te bewonderen! Een week is niet lang genoeg om alles te zien, maar het is een mooie start.

Volg je onze route of hebben onze tips je geïnspireerd om zelf een reisplan uit te stippelen? Laat het ons weten via social media en deel je leukste foto's met ons! Zo brengen we samen hulde aan alles wat ons landje zo onvergetelijk maakt.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen