9 tips om volop van de zomer te genieten met je ecocheques!

|Lifestyle

 

Ruik je de vakantie al? Neen, je droomt niet. De zomer staat alweer voor de deur en we kunnen ons geluk niet op! Het eerste goede nieuws: we vervangen onze garderobe. Weg met die lange broeken en wollen truien. We mogen eindelijk weer die zomertopjes en bloemenjurkjes bovenhalen! Aan tafel zeggen we ’tot volgend jaar’ tegen fondues en tartiflettes om plaats te maken voor barbecues en frisse zomerslaatjes.

We nemen ook afscheid van de avondjes voor de buis onder een dekentje en brengen voortaan lange avonden op het terras door. En dan hadden we het nog niet eens over het WK, dat met rasse schreden nadert! COME ON BELGIUM!

Onze 9 tips om deze zomer je ecocheques te gebruiken:

1. Organiseer een meer ecologische barbecue – Nu de zomer eraan komt, is het roosterseizoen officieel geopend. Het geluid van gelach in de verte, de heerlijke geur van de barbecue en de warme zonnestralen vullen de lucht met good vibrations. Want wat is er mooier dan met vrienden en familie rond een barbecue zitten, in het zonnetje, met een verfrissend drankje in één hand en een warme brochette in de andere? Maar wist je dat de verbranding van één kilo barbecuekolen ongeveer 4 kilo CO2 in de lucht laat ontsnappen? Dat is het equivalent van 27 kilometer autorijden!

We moeten ons dan ook de volgende vraag stellen: hoe kunnen we ecologischer barbecueën?

Steek de barbecue aan met hout met FSC- of PEFC-label dat je bijvoorbeeld vindt in de winkels van Hubo, als alternatief voor de traditionele houtskool. Geen zin om de afwas te doen? Gebruik bestek van biologisch afbreekbaar hout en composteerbare borden en bekers in plaats van plastic borden en bestek. Je vlees koop je dan weer Bio of afkomstig uit de biologische landbouw. Je betaalt ze gewoon met je ecocheques bij Farm!

 

2. Ga gezellig biologisch aperitieven - Hoewel het aperitief een gezellig en feestelijk moment is, staat het vaak ook synoniem aan calorierijke drankjes en te zoute, te vette en ongezonde snacks! Maar wie heeft ooit beweerd dat een verantwoord aperitief onmogelijk is? Hier een voorsmaakje van wat je kunt doen om het aperitief om te toveren tot een gezond en ecologisch verwenmomentje: Op zoek naar een alternatief voor te vette, te zoute en te zoete snacks? Ga dan voor een aperitiefmix van gedroogde vruchten zoals geroosterde cashewnoten uit de eerlijke handel, of maak je eigen biologische groentestaafjes, mooi gesneden en gepresenteerd! Of maak je eigen sangria met biologisch fruit dat je onder meer kunt kopen in de winkels van Sequoia.

Het milieu en je lichaam zullen je dankbaar zijn. Santé!

 

3. Richt een ecologisch verantwoord terras in – Geen beter seizoen dan de zomer om van je terras te genieten. Het is ons favoriete plekje om te relaxen en te feesten met vrienden. Maar het is ook het ideale moment om je terras en tuin opnieuw in te richten, met als ingrediënten design, kwaliteit en duurzaamheid.

Bouw je terras met een duurzaam materiaal zoals hout met een PEFC- of FSC-ecolabel, want dat is hernieuwbaar en natuurlijk. Duurzaam hout heeft het voordeel dat het vele jaren meegaat en weinig tot geen onderhoud vraagt. Denk er ook aan je houten kratten en pallets te recyclen. Dat is zowel ecologisch als praktisch omdat je zo oneindig veel mogelijkheden krijgt om je buitenruimte te personaliseren. Maak er bijvoorbeeld tuinmeubilair of een plantenmuur van! Mix en match ze naar believen en maak zo rekjes voor je biologische planten en bloemen, die je kunt kopen bij Ecoflora, of voor je ledlampen op zonne-energie!

 

4. Amuseer je op ecologische festivals – De zomer is het festivalseizoen bij uitstek! En zoals je vast wel weet, staat ons kleine België wereldwijd bekend om zijn culinaire en muziekfestivals. Met zo’n groot aanbod is kiezen soms geen sinecure. Maar gelukkig bestaan er ecologisch verantwoorde en bewuste festivals die zich onderscheiden van de massa en weten hoe ze je een ongelooflijk dagje moeten bieden terwijl ze toch minder uitstoten en verantwoord te werk gaan. Een van die festivals is LaSemo, het eerste festival dat het Green Key-label kreeg en bewijst dat het wel degelijk mogelijk is om ecologische events te organiseren en je te amuseren met respect voor de natuur.

 

5. Zuig je longen vol frisse lucht op de fiets – Fietsen is gezond, milieuvriendelijk én goedkoop! En het maakt niet uit of je op de ouderwetse manier of elektrisch fietst. Hier een paar goede redenen om je auto een hele zomerdag in te ruilen voor de fiets.

Om te beginnen is de fiets een heus fitnesstoestel als je er regelmatig op kruipt. Zelfs als je rustig fietst, zet je je dijen en billen flink in beweging! Bovendien verbrand je zo meer dan 300 calorieën per uur. Dan kun je jezelf na afloop gerust eens trakteren op iets lekkers, zonder schuldgevoel! Op de fiets kun je genieten van het uitzicht, ontspan je en heb je het gevoel even alles achter je te kunnen laten. En alsof dat nog niet genoeg voordelen zijn, kun je dankzij de fiets ook vaarwel zeggen tegen die stresserende files! Overtuigd?

 

6. Maak je eigen BIO smoothies – Het is officieel: de zomer staat nu echt wel voor de deur ... net als de hitte die daar vaak mee gepaard gaat. Maar geen paniek! Wij hebben een oplossing die je verfrissing én smaak belooft! Hier een eenvoudig recept voor een biologische smoothie dat niet meer om het lijf heeft dan mengen en genieten! Voor de aankoop van de ingrediënten raden we je de webshop van Wallomade aan, met de garantie op ambachtelijke streekproducten.

Recept: Strawberry Almond Milk Smoothie

Je hebt nodig: 10 aardbeien van het seizoen, een glas amandelmelk en 10 tot 20 gram tofoe in stukjes, allemaal met het label van de Biologische Landbouw. Doe daarbij nog een volle eetlepel rietsuiker uit de eerlijke handel. Mix alles ongeveer één minuut, doe er naar smaak ijsblokjes bij en geniet!

 

7. Kweek goede gewoonten voor een ecologische tuin – De tuin is de ideale plek om even de drukte van het dagelijkse leven te ontvluchten. Belgen hechten er veel belang aan, zo blijkt, en dat gaat vooral op in de zomer! In dat seizoen bloeien er immers planten en bloemen die ons trakteren op een niet te overtreffen kleur- en geurspektakel. Om dit prachtige groene en bont gekleurde landschap in ere te laten, is het belangrijk om op een milieuvriendelijke manier te tuinieren. Gebruik om te beginnen natuurlijke meststoffen! Tegenwoordig bestaan er talloze soorten ecologische meststoffen voor ieder type van plant. Kriebelt het om je eigen groenten te telen? De winkels van Natures & Découvertes bieden verschillende koffertjes met buitengewone keukenplanten. Kies tot slot voor een ecologische grasmaaier. Die is stil, heeft geen brandstof of onderhoud nodig en stoot geen directe CO2 uit ... Kortom, met zoveel voordelen is twijfelen uitgesloten!

 

8. Neem verantwoorde lectuur bij de hand – De vakantie komt eraan. Velen zijn dan niet meer weg te slaan uit een strandstoel of duiken graag het zwembad in. Maar er zijn ook veel mensen die graag in een boek duiken, naast het water!

Aarzel niet om een voorraadje tweedehands boeken in te slaan die je met je ecocheques kunt vinden en kopen bij Troc. Denk ook aan Bookcrossing, de ideale manier om nieuwe boeken te ontdekken. En het is helemaal gratis! Deze nieuwe mode met vrijheid als kernwoord verovert onze steden stukje bij beetje. Het principe? Je leest een boek, laat het achter op een openbare plaats en profiteert er ook van om boeken te ontdekken die andere lezers hebben achtergelaten. Eenvoudig, toch?

 

9. Leef je uit met het gezin en houten spellen met PEFC-label – Het begin van de zomer valt samen met het einde van het schooljaar! Je staat nu voor de uitdaging om je bengels deze 2 vakantiemaanden lang bezig te houden. Het gedroomde moment om samen met hen te spelen en thuis of buiten activiteiten te organiseren! Liever het zonnetje in? Speel een partijtje Mölkky in je tuin en gebruik daarvoor de houten versie met FSC- of PEFC-label van SeBio om meteen ook de planeet een plezier te doen. Zit het weer niet zo mee? Maak je geen zorgen. Er bestaan talloze ecologische gezelschapsspelletjes waarmee je hele namiddagen zoet bent!

Met deze 9 eenvoudige tips en je ecocheques kan het alleen maar een onvergetelijke en meer ecologische zomer worden! Heb je nog meer tips om deze zomer meer verantwoord aan te pakken? Deel ze op onze Facebook-pagina. Wij zijn alvast nieuwsgierig!

Laat die zomer nu maar beginnen!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen