7 tips voor meer bijen in je tuin

|Home

In 2021 vond de eerste editie van ‘Maai Mei Niet’ plaats, een laagdrempelig citizen science project met één duidelijke opdracht: niets doen! Vijfduizend Vlamingen zetten zich in de maand mei in om hun gras 31 dagen lang niét te maaien en zo de biodiversiteit in hun tuin te laten toenemen. Wij geven je graag 7 tips om ook in jouw tuin meer bijen en hommels te verwelkomen.

 

Hoe werkt Maai Mei Niet? 🐝

Een maand lang geen tuinwerk? Klinkt goed, maar waarom? Je gras korter en minder vaak maaien blaast je tuin letterlijk nieuw leven in. Vlinders en insecten zijn gek op wilde bloemen, onkruid en ruige plekjes. Je zal al snel merken dat je gazon beter bestand is tegen de droogte en dat de biodiversiteit er aanzienlijk toeneemt.

Hoe deel te nemen? Tijdens het laatste weekend van mei baken je 1m² hoog gras af in je tuin en tel je er alle bloemen. Dit resultaat kan je invoeren op de website van Maai Mei Niet. Enkele klikken later ontvang je je persoonlijke nectarscore via e-mail.

 

#1 Overwinteren ❄️

Maak het de wilde bijen en honingbijen extra gemakkelijk door bloemen te planten waar ze graag van smullen! Sneeuwklokjes zijn ’s winters jouw best bet om meer leven in de brouwerij te brengen: de bijen blijven gevoed en je tuin ziet er meteen een stuk sfeervoller uit!

#2 Bijenhotel 🏨

Creëer een verwelkomende biotoop voor de bijen in je tuin door er een bijenhotel neer te zetten. Dat kan je zelf makkelijk knutselen met behulp van een bakje leem en nestbuisjes. Wedden dat de kids ook dol zijn op deze knutselactiviteit?

#3 Insectenbestrijding ❌

Vinden andere insecten ook makkelijk de weg naar je tuin? Gebruik preventieve en milieuvriendelijke middelen om ze op afstand te houden. Let erop om enkel producten te gebruiken die geen schade kunnen veroorzaken aan de bijenhuishouding in je tuin. Vermijd bestrijdingsmiddelen op basis van imidacloprid, thiacloprid en acetamiprid, want daar sterven bijen aan.

#4 Biozaden 🌱

Ga even na of de zaden en planten in je tuin biologisch zijn, dan weet je zeker dat ze niet met neonicotinoïden behandeld zijn. Die zijn giftig voor bijen.

#5 Let it bloom 🌸

Sla niet te snel aan het snoeien! Uitgebloeide bloemstengels vormen tijdens de wintermaanden een thuis voor bijen, waardoor je beter tot het voorjaar wacht om ze weg te halen. Zo bescherm je de plant ook tegen vorst.

#6 Bomenparadijs 🌳

In het voorjaar zien we bijen druk rond fruit- en drachtbomen vliegen. Wat fruitbomen ons brengen, spreekt voor zich. Drachtbomen daarentegen zorgen voor voedsel voor de bijen, zoals stuifmeel en nectar. Wil je zelf de bijen een duwtje in de rug geven door een drachtboom in je tuin te planten? Kies dan voor een linde, wilg, esdoorn, honing- of bijenboom.

#7 Verse kruiden 🌿

Kook je graag met verse kruiden? Ideaal, want kruiden zoals marjolein, salie, tijm en lavendel prikkelen niet alleen onze geur- en smaakpapillen, maar trekken ook bijen aan. Eén duidelijke boodschap dus: planten maar!

Envie de participer au projet « En mai, tonte à l’arrêt » ? Partagez vos initiatives sous le hashtag #EnMaiTonteALarret et taggez Edenred sur Facebook et Instagram !

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen