5 toptips om te besparen op je waterfactuur

|Zoom

Iedereen merkt het: de energie- en grondstofprijzen bereiken momenteel ongeziene hoogtes. En dat voelen we natuurlijk sterk in onze portemonnee!

Toch zijn er oplossingen om minder uit te geven. Wist je dat je tot 40% kunt besparen op je waterfactuur door de juiste gewoonten aan te nemen en bepaalde apparaten te installeren (Selectra)? Maar naast het financiële aspect moeten we natuurlijk ook rekening houden met de ecologische dimensie! Water is een kostbare hulpbron die we allemaal zoveel mogelijk moeten sparen.

Voor dit artikel selecteerden we vijf financieel haalbare tips om minder water te verbruiken zonder in te boeten aan comfort.

1. Vind de grootste waterverbruikers

Om je waterfactuur te verlagen, moet je eerst weten wat de grootste waterverbruikers in huis zijn. Volgens Belgaqua de beroepsvereniging van de Belgische waterbedrijven, verbruikt een Belg gemiddeld 96 liter water per dag, of ongeveer 34 m³ per jaar.

Volgens Selectra ziet het waterverbruik van een Belgisch huishouden er zo uit:

  1. Toilet doorspoelen => 36%
  2. Douche/bad => 32%
  3. Was => 13%
  4. Onderhoud/schoonmaak => 8%
  5. Vaatwasser => 7%
  6. Drinken en koken => 4%

Als je weet waar je het meeste water verbruikt, wordt het makkelijker om te besparen op dat vlak.

2. Spoor lekken op

We staan er niet bij stil, maar lekken zorgen voor extreem hoge kosten. 3 duidelijke voorbeelden:

  • Een druppende kraan = 4 liter/uur = € 108/jaar 💰
  • Een zachtjes lopende kraan = 16 liter/uur = € 435/jaar 💰
  • Een lekkende toiletspoeling = 25 liter/uur = € 684/jaar 💰

Wat nu? Spoor de lekken op en herstel ze. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan! Het klopt dat sommige lekken gemakkelijk te zien zijn. Maar de duurste lekken zijn vaak niet eens met het blote oog zichtbaar.

Hoe spoor je een lek op? Heel eenvoudig: controleer voordat je gaat slapen je watermeter. Heeft er 's nachts niemand water verbruikt, maar zijn de cijfers 's ochtends toch gestegen? Dan is er ergens een lek. Schakel in dat geval een expert in om het lek te repareren.

3. Voer enkele eenvoudige aanpassingen door

Je hoeft niet noodzakelijk dure en ingewikkelde installaties te plaatsen om je waterfactuur te verlagen. Een paar eenvoudige aanpassingen zonder ingrijpende werken maken al een verschil. Wist je dat je met je ecocheques van Edenred bepaalde waterbesparende toestellen kunt aankopen? Deze 3 bijvoorbeeld:

Een toilet met dubbele spoelfunctie. Een klassiek toilet verbruikt gemiddeld 9 tot 12 liter water per spoelbeurt. Bij toiletten met een dubbele spoelfunctie is dat maar 3 tot 5 liter per keer! Gemiddeld spoelen we het toilet 5 keer per dag per persoon De rekensom is dus snel gemaakt!

💡 Goed om te weten: je kunt perfect een dubbele spoelfunctie installeren op een ouder toiletmodel. Je hoeft je sanitair dus niet volledig te vernieuwen.

👉 Dit bespaar je: een dubbele spoelfunctie kan het waterverbruik van je sanitair met 30% verminderen!

Een straalbreker voor de kraan. Dit hulpmiddel zorgt dat er minder water uit de kraan stroomt, zonder dat je moet inboeten aan comfort. Hiermee verbruikt je kraan slechts 6 liter per minuut, tegenover 12 liter per minuut zonder straalbreker!

💡 Goed om te weten: een straalbreker kost hoogstens € 10. En je hoeft geen loodgieter te zijn, want een straalbreker installeer je gemakkelijk zelf.

👉 Dit bespaar je: een straalbreker vermindert je waterverbruik met 30 tot 50%! 

Een zuinige douchekop. Zo'n douchekop werkt volgens hetzelfde principe als de straalbreker. Hij zorgt voor lucht in het water, waardoor het water in kleine druppeltjes wordt gesplitst. Zo verbruik je de helft minder water, terwijl de stroom even krachtig aanvoelt! Een zuinige douchekop verbruikt 5 tot 7 liter per minuut, tegenover 10 tot 18 liter per minuut met een klassiek model!

💡 Goed om te weten: een zuinige douchekop kost gemiddeld € 20 tot € 50, afhankelijk van het merk en het model. Maar die investering betaalt zichzelf al snel terug!

👉 Dit bespaar je: een gezin van vier kan met een zuinige douchekop € 100 per jaar besparen op de waterfactuur!

4. Investeer in zuinige huishoudtoestellen

De vaat en de was zorgen respectievelijk voor 7 en 13% van ons waterverbruik. Investeren in toestellen met een lager verbruik kan je waterfactuur dus drastisch verlagen!

Wist je dat een vaatwasser minder water verbruikt dan wanneer je met de hand afwast? Je toestel verbruikt minder dan 10 liter water per keer, terwijl voor een afwasbeurt met de hand ongeveer 40 liter water nodig is.

Een vaatwasser is geen goedkope aankoop, maar hij is de investering waard! Bovendien verbruikt een milieuvriendelijke vaatwasser niet alleen minder water, maar ook minder energie. Met je ecocheques van Edenred kun je een vaatwasser van klasse A, B of C aankopen.

Ook je wasmachine is een van de grootverbruikers op je waterfactuur. Hoe kies je een water- en energiezuinige wasmachine? Kijk naar het energielabel! Toestellen met een A-label zijn het efficiëntst, terwijl modellen met een G-label het meeste energie verslinden. Met je ecocheques van Edenred kun je een wasmachine van klasse A aankopen.

💡 Goed om te weten:

  • Een vaatwasser van klasse D verbruikt per keer 10 liter meer dan een model van klasse A.
  • Een wasmachine van klasse D verbruikt per wasbeurt 40 liter meer dan een toestel van klasse A.

Schrok je je een hoedje toen je onlangs je energiefactuur te zien kreeg? Hier vind je 5 waardevolle tips om je energiefactuur te verlagen.

 

5. Kweek goede gewoontes

Neem liever een douche dan een bad, laat de kraan niet lopen terwijl je je tanden poetst ... Vaak is je gezond verstand je beste vriend! We gaan hier niet alle tips opsommen die iedereen al kent. Integendeel: we willen net je aandacht vestigen op minder gebruikelijke, maar minstens even doeltreffende tips. Met deze vijf milieuvriendelijke ingrepen verlaag je je waterfactuur:

  • Vang het koude water op in de douche. Je kent het gevoel vast: even moeten wachten tot het water in de douche warm genoeg is. Maar terwijl je wacht, gaat er heel wat water verloren! Denk eens aan een eenvoudige bak of emmer om het water op te vangen. Met dat water kun je dan de planten besproeien of je huis schoonmaken.
  • Gebruik kokend water voor hardnekkig vuil. Zo bespaar je tijd en water. Minutenlang schrobben op de vaat en die telkens weer afspoelen? Verleden tijd!
  • Gebruik je huishoudtoestellen optimaal. Stop je vaatwasser of wasmachine zo vol mogelijk, maar overlaad de machine niet. En kies vooral het juiste programma! De meeste kleren die niet extreem vuil zijn, kun je gewoon wassen op 30°C of op de ecostand.
  • Laat de voorwas achterwege! Wasmachines en wasmiddelen zijn tegenwoordig krachtig genoeg om het zonder te doen. Zo bespaar je 15% water per wasbeurt!
  • Jonge kinderen kunnen gemakkelijk samen in bad. Daarmee bespaar je 50% water. Samen in bad gaan kost trouwens ook minder tijd en is leuker!

 

En nu is het aan jou! Je weet nu wat je moet doen om je waterfactuur te verlagen. Denk er ook aan dat een regenwatertank een van de meest rendabele oplossingen is. Alleen is die helaas nog duur om te installeren. Het is dus een investering op lange termijn.

Volg ons op Facebook en Instagram voor nog meer van deze tips. Elke week delen we tips en tricks om je het leven gemakkelijker te maken!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen