5 stappen voor het bouwen van trendy tuinmeubilair

|Lifestyle

 

Met de komst van de zomer krijgen we veel zin in het aanleggen van een tuinhoekje. Waarom niet een tuinmeubilair bouwen met pallets of PEFC-hout? Ecologisch, voordelig en trendy. Het zal in de smaak vallen bij jouw naasten!

Een paar stappen die je niet mag overslaan, twee of drie slimme wist-je-datjes, een beetje smeerolie en hop, daar ga je! En als we je bovendien zeggen dat het mogelijk is je Ticket EcoCheque te gebruiken bij het realiseren van dit project? De Plantrekkers tonen ons hoe we in een paar stappen tewerk moeten gaan.

Volg onze beeldreportage!

STAP 1: DE HOUTKEUZE

Kies eerst en vooral je grondstof. Wanneer je achtergelaten pallets recupereert om ze een tweede leven te geven, dan dien je je planken voor te bereiden. Sommige doe-het-zelfzaken zoals Brico of Hubo geven ze gratis weg, aarzel niet er eerst naar te vragen.

Daarna haal je de pallet uit elkaar met behulp van een breekijzer zodat je de planken van hun palletstructuur kan halen om ze te hergebruiken.

Opgepast: let erop dat je alle nagels verwijdert. Hier komt een klauwhamer goed van pas

Hou ten slotte de mooiste planken en leg ze om je project uit te tekenen.
Tip: Wist je dat je ook alle houten producten met FSC- of PEFC-label kan kopen met je ecocheques? Je vindt deze producten in alle doe-het-zelfzaken.

STAP 2: HET AFTEKENEN

Je hebt de algemene vorm van het project. Gewapend met een potlood en een meter duid je de plaatsen waar je de planken gaat versnijden aan. Om je niet te vergissen markeer je je kort stuk met een “0”.

Aarzel niet je markering over heel de plank aan te brengen. Zo weet je waar je ze moet versnijden.

STAP 3: HET VERSNIJDEN

Om recht af te snijden kan je een cirkelzaag of een verstekzaag gebruiken. Een handzaag kan ook volstaan. Tip: een decoupeerzaag wordt enkel gebruikt voor afgeronde versnijdingen! Vermijd dus ze in dit geval te gebruiken!

Om precies te werk te gaan en je metingen na te leven plaats je je zaagblad altijd langs de kant van het korte afvalstuk. Vermijd om het perfect op je merkteken te plaatsen want je moet rekening houden met de dikte van het blad.

STAP 4: DE ASSEMBLAGE

Je hebt nu je versneden planken, je hoeft ze enkel nog samen te voegen. We gaan over tot een assemblage met schroeven.

Een paar tips om te onthouden:
1. Voor de schroeflengte: 1/3 in het vast te maken stuk, 2/3 in het andere
2. Voorboren met een houtboor met een diameter kleiner dan of gelijk aan de diameter van de schroef om kieren te vermijden
3. Vastschroeven met een boor of een schroevendraaier
4. Altijd de te assembleren stukken tegen elkaar houden

STAP 5: DE AFWERKINGEN

Vooraleer ook maar enig product aan te brengen, en om splinters te vermijden, moet je erop toezien dat je hout goed wordt geschuurd. Wanneer je een schuurpapier gebruikt, kies je een middelgrote korrel (120-150).

Tot slot kun je er de gewenste afwerking op aanbrengen. Je hebt een enorme soort vernissen en verven die je met je ecocheques kan aankopen. Het volstaat het Europese label te kiezen. Je vindt bijvoorbeeld vernis van het merk V33, verven Levis Ambiance, enz.

En dit is nog niet alles …

Met pallets zijn heel wat bouwconstructies mogelijk. Je hoeft enkel de handen uit de mouwen te steken. Ziehier een paar ideeën van de Plantrekkers:

Klaar om eraan te beginnen? Deel je werkstukken op onze Facebookpagina.

Heb je geen basis om eraan te beginnen, weet dan dat de Plantrekkers cursussen houtbewerking organiseren waar je de basis kan aanleren. Je kan deze lessen ook met papieren ecocheques betalen.

Voor meer inlichtingen of een inschrijving ga je naar www.deplantrekkers.be.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen