4 elementen voor een succesvolle detox

|Top

Na de excessen van de eindejaarsfeesten moeten we ons lichaam terug tot rust brengen en het helpen zich te ontdoen van opgehoopte gifstoffen. Dit is de perfecte manier om de winterperiode die ons nog scheidt van de lente, goed te beginnen.

Dit is makkelijk, u kunt groene groenten- en fruitsapjes drinken. Of waarom geen kruiden, liever als infuus, om de hele dag door te drinken? Geloof ons, het sap is het waard! We leggen uit welke vier voedingsmiddelen je moet kiezen voor een succesvolle detox.

1. De berk

Deze inheemse boom heeft zeer krachtige drainerende en bloedzuiverende eigenschappen. De flavonoïden in de bladeren vergemakkelijken de eliminatie van water en gifstoffen. Van de bladeren weten we ook dat ze de teint weer doen stralen. Kortom, met een gezuiverde lever voel je je opnieuw springlevend! In sommige bio-kruidenwinkels kun je gedroogde bladeren kopen.

Je kunt ook van de weldaden van de berk genieten in de vorm van gemmotherapie (op basis van knoppen) of berkensap drinken dat bloedzuiverend is. Deze twee vormen van de berk vind je in gespecialiseerde biowinkels, waarvan we er enkele voorstellen in dit artikel.

2. De paardenbloem

De bladeren van de paardenbloem kunnen rauw gegeten worden, in een salade, of als infusie gedronken worden. Ze hebben een bloedzuiverende en digestieve werking. Ze worden overal ter wereld beschouwd als de beste leverzuivering aangezien ze op alle vijf de continenten te vinden zijn. Omdat het nu niet het seizoen van de paardenbloemen is, vind je ze in de vorm van kruidenthee in biowinkels.

Zoals vele bloemen is de paardenbloem een lenteplant. Hij komt al voor in januari of februari, maar het hoogseizoen is van maart tot juni.

3. Rammenas (zwarte radijs)

Deze plant doet wonderen na al je uitspattingen! Je vindt hem ook bij ons. Rammenas wordt rauw of als voedingssupplement gegeten, vaak in combinatie met andere plantaardige werkzame stoffen.

In biospeciaalzaken vind je heel wat synergieën met de rammenas.

4. Aloë vera

Deze plant is oorspronkelijk niet van hier, maar we hebben hem wel in onze armen gesloten. Het sap van de aloë vera werkt ontgiftend en zuiverend, terwijl de gel ervan wonderen verricht op vermoeide, geïrriteerde, ontstoken magen en darmen (jazeker, dat is precies hoe ons spijsverteringskanaal eruitziet na de feesten!)

Je vindt de plant vers in biowinkels of in 'sapversie' in gespecialiseerde biowinkels.

Recept om zelf thuis te maken

Schil een grote rammenas en doe hem in de sapcentrifuge. Voeg een appel toe (van appels is ook bekend dat ze de lever helpen bij het verwijderen van giftige stoffen) en het sap van een citroen.

Drink er in de loop van de dag telkens een paar slokjes van en herhaal dit elke dag gedurende een week.

Er zijn vele manieren om te ontgiften. Aarzel niet om uw plaatselijke biowinkel of herborist te vragen, want de ingrediënten voor uw detox variëren per seizoen. Essentiële oliën, planten, kruiden en biologische voedingsmiddelen komen allemaal in aanmerking voor de Edenred ecocheques.

Kent u andere wonderingrediënten voor ons lichaam? Nog goede tips of recepten voor detox-drankjes? Deel ze met ons op onze Facebook- of Instagrampagina's.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen