3 huisgemaakte toppings voor zoetebekken

|Food

Frietjes met mayonaise, pizza met mozzarella, rijstpap met bruine suiker: het zijn slechts een paar voorbeelden van gerechtjes die nóg beter worden dankzij hun lekkere topping. Dat gaat zeker op voor desserts en zoete lekkernijen zoals taart en cakes maar ook pannenkoeken en wafels. 

Jouw baksels een upgrade geven met een heerlijke huisgemaakte topping? Wij geven je graag wat ideeën mee, met eenvoudige ingrediënten die je steeds met je Edenred-maaltijdcheques kan oppikken. Drie onfeilbare recepten, with a cherry on top! 😉

1. Appel-kaneeltopping🍎

We beginnen met een herfstige zaligheid. Appel en kaneel gaan bijeen als pindakaas en jam, dus horen ze gewoon samen in een topping. Dit receptje is een goeie manier om overrijpe appels te benutten en geeft een kruidige, warme twist aan onder meer pannenkoeken, yoghurt en havermoutpap.

Dit heb je nodig (voor 8 porties):

  • 4 appels, geschild en in blokjes gesneden
  • 4 el appelmoes
  • 2 el bruine suiker
  • 25 gr boter
  • 1 el ahornsiroop (of honing)
  • 2 tl kaneel
  • sap van een halve citroen

Zo maak je de appel-kaneeltopping:

  • Voeg alle ingrediënten samen in een pan.
  • Plaats op een middelhoog vuur en roer gedurende tien minuten.
  • Laat de stukjes appel ongeveer een kwartier op een laag vuur verder garen.
  • Serveer de appel-kaneeltopping warm of plaats in de koelkast voor een stevigere structuur.
  • Bewaar tot drie dagen in de koelkast of tot drie maanden in de diepvries.

2. Orange curd 🍊

Met broertje lemon curd ben je vast al vertrouwd. Deze traditionele Engelse topping wordt gemaakt op basis van citroen en ei, en geeft een frisse citrustoets aan brood, cakes en ‘British scones’. Maar probeerde je het recept al eens uit met sinaasappel? Net iets zoeter en heerlijk in elk seizoen: deze knallende orange curd verdient absoluut een plekje in jouw book of recipes.

Dit heb je nodig (voor 12 porties):

  • 4 eigelen
  • 50 gr suiker
  • 125 ml vers sinaasappelsap
  • zeste van 1 sinaasappel
  • 75 gr zachte boter in blokjes

Zo maak je de orange curd:

  • Rasp de sinaasappels en pers ze tot je voldoende sap hebt.
  • Plaats het sinaasappelsap en de zeste samen met de eigelen en suiker in een pan op een laag vuurtje.
  • Klop met een garde tot de suiker opgelost is.
  • Voeg de blokjes boter één voor één toe, waarbij je ze telkens laat smelten vooraleer er meer toe te voegen.
  • Laat een kwartiertje verder op het vuur staan tot het mengsel ingedikt is.
  • Giet de orange curd in een bewaarpot en laat afkoelen op kamertemperatuur.
  • Plaats minstens twee uur in de koelkast voor gebruik en bewaar tot twee weken.

3. Mascarponeroom met aardbei  🍓

We had you at mascarpone? Dat dachten we al! Want klassieke slagroom mag dan altijd een winner zijn, deze hemelse mascarponeroom met aardbei doet er nog een schepje bovenop. Rijker dankzij de toevoeging van smeuïge Italiaanse roomkaas en een tikkeltje fruitig door verse aardbeien als smaakmaker, wordt dit ongetwijfeld je nieuwe go-to topping voor pancakes, wentelteefjes en andere ontbijtfavorieten!

Dit heb je nodig (voor 10 porties):

  • 125 ml slagroom
  • 250 gr mascarpone
  • 250 gr aardbeien
  • 2 el vanillesuiker
  • 1 el bloemsuiker

Zo maak je de mascarponeroom met aardbei:

  • Pureer de aardbeien met een staafmixer en haal ze door een zeef om het sap te scheiden.
  • Mix de slagroom, mascarpone, vanillesuiker en bloemsuiker in een aparte kom tot een gladde crème.
  • Voeg het aardbeiensap toe en meng met een garde.
  • Laat een uurtje opstijven in de koelkast en bewaar tot een week.

 

Tover jij deze recepten op tafel tijdens je volgende koffieklets of afternoon tea? We zien graag jouw creaties! Deel ze op social media en tag onze Facebook- of Instagrampagina.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen