8 mooie en nuttige planten in de kijker

|Lifestyle

Natuurlijk zien ze er mooi uit, maar wist je dat planten ook erg nuttig kunnen zijn? Sommige zijn ideaal als cosmetica, andere maken korte metten met muggen of eten zelfs vliegen op (echt waar!), en er zijn er ook waarmee je je culinaire bereidingen een originele toets geeft. Vandaag vertellen wij je meer over een paar van deze wonderplanten. 👇

Verzacht zonnebrand met aloë vera ☀️

Deze bijzondere plant is makkelijk te kweken, vraagt weinig onderhoud of water en houdt van warmte. Bovendien biedt de gel in de bladeren verlichting bij zonnebrand en lichte brandwonden! Snij gewoon een van de lange, stijve bladeren af, haal de gel eruit en breng deze aan op je huid.

Het blad groeit helaas niet terug, maar door een blad weg te snijden, groeien de andere bladeren wel beter.

Aloë vera hydrateert de huid uitstekend en zit boordevol mineralen en vitaminen, waardoor de gel ook de ideale basis is voor een zelfgemaakte vochtinbrengende crème.

Weg met vliegen 🐝

Er zijn meer dan 700 soorten vleesetende planten! Bij ons vind je vooral de Dionaea of venusvliegenvanger: een plant met bloemen die eruitzien als roze bekjes met lange, scherpe tanden. Als een insect de 'haartjes' binnenin aanraakt, klapt het bekje toe. Ongeveer drie weken later gaat de bloem weer open en valt de dode, lege vlieg of wesp eruit.

Het is erg verleidelijk om met de venusvliegenvanger te spelen! Maar doe het niet te vaak, want elk bekje kan maar drie keer dichtklappen voor het afsterft.

Hou muggen op afstand 🦟

Er zijn een twintigtal planten die muggen ver uit je buurt houden. De bekendste soort is citroenverbena. Enkele bosjes van deze plant op je terras zorgen ervoor dat deze duivelse beestjes hun slachtoffer ergens anders gaan zoeken. Je kunt de plant ook binnen zetten: met een pot citroenverbena in je slaapkamer geniet je zo weer van een heerlijke, ongestoorde nachtrust!

En misschien wist je dit nog niet, maar er zijn nog meer veelvoorkomende planten die je kunt inzetten in de strijd tegen muggen. Geraniums, lavendel en kattenkruid, bijvoorbeeld.

Bladeren die smaken naar oesters en groene appelen 🍏

Heb jij ook een potje verse basilicum of munt staan? Dan zal het je niet verbazen dat er nog veel meer eetbare planten zijn. Let wel op: niet alle soorten zijn eetbaar. Probeer bijvoorbeeld niet te proeven van je ficus of yucca, want die zijn giftig! Hieronder vind je enkele voorbeelden van planten met een interessante smaak:

  • Gember en kurkuma: deze zijn erg mooi en hebben prachtige bloemen. Ze groeien snel en je kunt probleemloos af en toe een stukje van de wortels afsnijden.
  • Mertensia maritima of oesterblad is een feest voor je smaakpapillen! Slechts een paar blaadjes van deze plant zijn genoeg om de smaak van oesters te proeven. Het lijkt wel magie! Tijdens de koude maanden zet je deze plant het best binnen, maar in de warme maanden staat ze graag buiten. Heb je geen tuin? Geen probleem: dan heeft de plant het ook naar haar zin op je balkon.
  • Enkele paarse blaadjes klaverzuring geven je zoete en zoute bereidingen een toets van groene appel. Klaverzuring kan het hele jaar door binnen blijven.
  • Citroenboom, avocadoboom, bananenboom, vijgenboom ...: al deze boompjes zijn erg mooi en hun vruchten zijn verrukkelijk. Ze houden niet van koude en staan dus het liefst binnen, maar hun vruchten groeien alleen goed als de plant tijdens de warme maanden buiten staat.
  • De bladeren van de zoete aardappel. De wortelknol van deze plant is eetbaar, maar als je genoeg ervan wilt afsnijden om te eten, verzwak je de plant erg. Je kunt daarentegen wel af en toe enkele blaadjes van de plant trekken. Ze hebben een subtiele smaak die perfect in een quiche of salade past. Deze plant moet ook binnen staan tijdens de winter en mag vanaf de lente naar buiten (in een pot op je balkon, bijvoorbeeld).

Ken jij nog andere planten die nuttig zijn én leuk staan in je interieur? Deel ze op onze Facebookpagina of in een story op Instagram. We kunnen niet wachten om jouw favoriete nuttige planten te zien!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen