Wat kan je doen met bananenschillen? 10 handige tips & tricks!

|Lifestyle

We gooien onze bananenschillen al jarenlang achteloos weg, maar daar komt nu verandering in! De schillen van je favoriete zoete fruitsoort zijn namelijk ontzettend handig… Benieuwd wat je allemaal kan doen met een bananenschil? Lees dan snel verder! 👇

Bemest je tuin 🌷

Een bananenschil werkt als natuurlijke meststof voor de planten in je tuin. Plaats de schil van de banaan dicht bij de wortels voor het allerbeste resultaat. Leuk weetje: de zoete geur van de bananenschil trekt vlinders aan!

Breng je vlees op smaak 🥩

Maar de zoete smaak van de bananenschil gaat ook verrassend goed samen met hartige gerechten én met vlees. Plaats een rijpe bananenschil in de pan waarin je het vlees bakt om te voorkomen dat je vlees taai wordt of uitdroogt. Daarnaast kan je je vlees na het bakken ook even in een bananenschil rollen om het een verrassend lekkere smaak te geven!

Maak een haarmasker 👱

Ook je haren worden beter van een bananenschil. Tover je bananenschil om tot een haarmasker voor gezond en mooi haar. Dit doe je door een bananenschil onder te dompelen in een glas water tot deze week aanvoelt. Daarna pureer je de schil en breng je het mengsel aan op je haardos. Even een dertigtal minuutjes laten intrekken, goed uitspoelen, et voilà… jouw haar glanst als nooit tevoren!

Voorkom rimpels 👧

Een bananenschil zit boordevol vitamines en mineralen. Perfect om je huid jong te houden en rimpels te voorkomen! Pureer je bananenschil en breng dit zo’n twintigtal minuutjes op je gezicht aan.

Verzacht insectenbeten 🦟

Vervelende muggen of spinnenbeten die eindeloos blijven jeuken? Die zijn vanaf nu verleden tijd! Een bananenschil is een 100% natuurlijke remedie tegen jeuk. Snijd een klein stukje van je bananenschil en plaats dit met de binnenkant enkele minuten op de insectenbeet. Je zal merken dat je huid meteen minder geïrriteerd aanvoelt en de jeuk en roodheid verdwijnt.

Poets je schoenen 👞

En ook je schoenen kunnen dankzij bananenschillen opnieuw gaan glanzen! Wist je dat het kalium dat in de banaan zit ook wordt gebruikt om schoenpoetsmiddel te maken? Radio 2 had het uitgetest! Leuk hé?

Zo doe je het: wrijf je leren schoeisel in met de binnenkant van een banaan en verwijder vervolgens met een zacht doekje de restjes. Het resultaat? Schoenen die blinken als nieuw!

Geef je huisplanten een boost 🌾

Niet enkel de planten in je tuin zijn dol op bananenschillen, ook je huisplanten zijn fan! Laat enkele bananenschillen twee dagen weken in een beetje water. Haal de schillen er nadien uit en vul het water waarin ze gelegen hebben aan met extra water. Dit kun je gebruiken om eenmaal per maand bij je huisplanten te gieten en ze een natuurlijk boost te geven! P.S. Wist je dat als je de bladeren van je planten inwrijft met de binnenkant van een bananenschil dat ze mooi gaan glanzen? 😊

Maak je tanden witter 🦷

Daarnaast zijn bananenschillen ook een natuurlijke manier om je tanden witter te maken. Snijd een bananenschil in kleine stukjes en wrijf de binnenkant ’s morgens en ’s avonds over je tanden. Het kalium, magnesium en mangaan in de schil helpt je tanden te reinigen en leidt na enkele dagen tot een stralend wit resultaat!

Voeg ze toe aan je smoothie 🥤

En tot slot: ook voor mensen zijn bananenschillen een lekkernij! Jawel, dat lees je goed, de schil van je bananen is prima te eten. Bovendien zitten bananenschillen vol met vitamine B6, B12, antioxidanten, koolhydraten en vezels. Laat je bananenschillen even tien minuten koken en voeg ze daarna toe aan je smoothie… Dat is lekker én gezond! Wat denk je bijvoorbeeld van een heerlijke banaan-wortel smoothie met gember en kaneel?

Pel 2 bananen, schil 1 kleine wortel en 2 rode appels en snijd alles in kleine stukjes. Schil en rasp 1 verse gemberwortel en gooi alles samen in de blender. Voeg nu 1 gekookte bananenschil, 500ml amandelmelk, 2 gram gemalen kaneel toe… en blenden maar 😊 Smakelijk!

Geef ze als lekkernij aan vogel 🐦

Vogels zijn dol op rijpe bananenschillen! Leg de bananenschil in zijn geheel buiten zodat je gevleugelde vrienden er zelf kunnen van pikken. Zo voorkom je ook dat ze zich in kleine stukjes bananenschil zouden kunnen verslikken. Extra tip: als je dit ’s winters doet, voorkom je dat je bijen en wespen aantrekt, die bananenschillen net als vogels een ware lekkernij vinden 😉

Let op, dit zijn 10 grootmoeders tips en tricks, we garanderen geen volledige efficiëntie. Test je ze, deel de foto's dan in onze Instagram stories (@EdenredBe).

Hoe gebruik jij je bananenschillen? Deel je tips met ons op Facebook !

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen