Voor jou getest: een nacht in een kerk

|Reizen

Of je nu gelovig bent of niet, religieuze architectuur is en blijft fascinerend. In een kerk kunnen we niet anders dan met ingehouden adem omhoogkijken, verbluft door de schoonheid en het harde werk van onze voorouders. Hoe zou het dan wel voelen om in een kerk te slapen? Dat kun je nu ontdekken, want sommige kerken zijn omgebouwd tot milieuverantwoorde hotels. Een uniek decor voor een buitengewone uitstap … En eentje dat je met Ticket EcoCheque kunt betalen! 🌍

Wij nemen je mee naar het hart van de stad Mechelen, een toeristisch juweel in ons eigen landje. Hier bevindt zich namelijk een uitzonderlijke locatie voor een unieke ervaring: Martin's Patershof.

Oude stenen

De oude abdij van de minderbroeders werd gebouwd in de 19e eeuw en ontheiligd in 1999. In 2006 nam de groep Martin's Hotels het gebouw over met de bedoeling er een viersterrenhotel van te maken. Hierbij wilden ze niet alleen het neogotische erfgoed van de site en het werk van de Antwerpse architect Paul Stoop bewaren, maar ook de hotelgasten alles bieden wat ze van een viersterrenhotel kunnen verwachten. Opdracht geslaagd! Vandaag beschikt het monument over 79 luxekamers die stuk voor stuk tot in de puntjes afgewerkt zijn. De charme van een overnachting op een atypische plek, het plezier van een nachtje op hotel tijdens deze lockdownperiode: wat kun je nog meer wensen? (We geven toe: in een kerk slapen is misschien niet voor iedereen weggelegd!)

Vanaf het moment dat we aankomen, geven we onze ogen de kost. Het adres ligt in een woonstraat in het historische stadscentrum, en zodra we de straat in komen, eist het statige religieuze gebouw alle aandacht op. We kunnen niet inschatten hoe diep het gebouw is, maar de hoogte is indrukwekkend in deze rustige omgeving. We voelen ons plots erg klein … maar tegelijk ziet het hotel er warm en uitnodigend uit.

Het personeel is erg attent en doet er misschien wel een schepje bovenop door de periode van onze overnachting (februari 2021). Het decor is adembenemend: zuilen die de blik omhoog leiden, spitsbogen en hoge ramen, indrukwekkende volumes en dikke fluwelen gordijnen, oude stenen en een majestueus roosvenster …

Glas-in-loodramen en gewelven

Wanneer we de deur openen en onze kamer binnenstappen, zien we het licht binnenvallen door een oud, gekleurd glas-in-loodraam dat extra in de kijker wordt gezet door twee symmetrisch geplaatste chaises longues en door donkere kleuren. Het ziet er sprookjesachtig uit! De architectuur in dit hotel is gewoonweg indrukwekkend, en elke kamer is zo ingericht dat dit aspect prachtig tot zijn recht komt. Onze kamer bestaat uit twee gewelfde ruimten: een slaapzone en een salon, waardoor we het gevoel krijgen in een junior suite te overnachten.

Het bed staat perfect in het midden van een spitsboog, een vorm die ook in het hoofdbord terugkomt. Daartegenover bevindt zich een tweede historisch glas-in-loodraam, zodat we vanaf het ontwaken in een feeëriek sfeerlicht baden. Het lijkt wel alsof we in een andere wereld zijn terechtgekomen! (De architectuur is zo betoverend dat we bijna vergeten dat we letterlijk in een kerk slapen!)

Een milieuvriendelijk verblijf

Een hotel met ecolabel, wat betekent dat? Dit betekent vooral dat een hotel zich inspant voor het milieu. Dat maakte altijd al deel uit van het DNA van Martin's Hotels, een groep die oude monumenten tot hotels omtovert en actief meewerkt aan de overgang naar een duurzamere samenleving en economie. Martin's Hotels is de eerste Belgische hotelgroep die de Europese prijs voor de best presterende onderneming op het vlak van milieuzorg in de wacht sleepte en telt drie hotels met het Green Key-label.

De hotelgroep heeft zelfs een eigen duurzaam ontwikkelingsproject op poten gezet: 'Tomorrow Needs Today'. Dit project is opgebouwd rond vier complementaire thema's: de planeet, mecenaat, sociale en humanitaire acties, het comfort van hun klanten en het welzijn van hun medewerkers. In het kader van dit project heeft Martin's Hotels een milieubewustmakingsprogramma ontwikkeld voor de 'Eco Bon'-hotels. Hiermee moedigt Martin's Hotels de gasten aan om het milieu tijdens hun verblijf een handje te helpen met enkele kleine gebaren: een beperkte schoonmaak van de kamer aanvragen, afval recycleren, milieuvriendelijke vervoermiddelen gebruiken, enzovoort.

Wat zijn de minpunten van een ecohotel?

Wel … Er zijn er geen. We kwamen helemaal niets tekort in dit milieuvriendelijke hotel. We beschikten over alles wat we in een hotelkamer kunnen verwachten: beddengoed, badlinnen, warm water in de badkamer (jazeker!), een grote tv, een koffiezetapparaat, enzovoort. Niets op aan te merken! Dat zweren we op ons communiezieltje 😊

Toen we ons naar de hotelbar begaven om te ontspannen met een lekker aperitief, ontdekten we de binnenkoer van het gebouw (intieme avondsfeer gegarandeerd tijdens de pandemie!). We bestelden elk een glaasje (prachtig gegarneerd door de vriendelijke ober) en vertrokken daarna voor een avondwandeling door de stad. 

Het programma in Mechelen

Groot pluspunt: de locatie van het hotel is subliem. Het is centraal gelegen, dus bevinden alle bezienswaardigheden in Mechelen zich op wandelafstand. Een mooie stadswandeling, een bezoekje aan het Begijnhof, mijmeren aan het water, historische monumenten verkennen, oude stenen, op straat tentoongestelde kunstwerken bewonderen (wat een vertrouwen in de buurtbewoners!) … Overal valt er wel iets moois te zien! Wij pikten een avondmarkt langs de Dijle mee en genoten van elk moment in de buitenlucht.

Een koninklijk ontbijt

Om de dag goed te beginnen, gaat er niets boven een lekker ontbijt! In het voormalige koor staat een royaal buffet met alles wat een hotel van dit kaliber kan bieden: een prachtige zaal, een compleet menu, en alles is à volonté. (Zoals gewoonlijk waren onze ogen groter dan onze maag, dus hebben we de rest van de dag nagenoten van ons ontbijt!)

Ken jij de hotels van Martin's Hotels?

"Ik ben altijd al bezeten geweest door geschiedenis en kunst. Onze kerken, kathedralen en andere katholieke monumenten zijn de statige getuigen van het rijke patrimonium in ons land. Toen ik enkele jaren geleden de vraag kreeg of ik eens wilde overnachten in Martin's Dream Hotel, een voormalige kerk in Bergen die omgebouwd is tot een hotel, stond ik meteen klaar met mijn koffer in de hand. En het was een ervaring om bij weg te dromen! Ik stond dus te popelen toen ik onlangs Martin's Patershof in Mechelen mocht uitproberen."

De groep Martin's Hotels begon met het Martin's Château du Lac Hotel. Vandaag de dag telt de groep veertien hotels, acht restaurants en vier wellnesscentra in tien Belgische steden. Elk etablissement straalt een discrete, delicate luxe uit en garandeert een intieme sfeer, of je nu in een historisch gebouw, een comfortabele uitvalsbasis voor citytrips of een modern hotel met een origineel en dynamisch concept verblijft. De teams staan klaar om je gastvrij en professioneel te ontvangen en bezorgen je een unieke ervaring, met het comfort dat bij de kwaliteitsstandaarden van de beste internationale hotels hoort.

We moeten het ook even vermelden … De coronamaatregelen en de huidige situatie hebben natuurlijk onze ervaring getekend. Op het ontbijt na worden er geen maaltijden geserveerd in het hotel, alle restaurants en bars in de stad zijn gesloten en we kunnen niet anders dan in onze kamer eten.

Gelukkig had de hotelreceptie ons vooraf gewaarschuwd en naar een lokale website verwezen. Daar staan alle restaurants waar je afhaal- of bezorgmaaltijden kunt bestellen. Wij lieten ons verleiden door Poule & Poulette, IJzerenlaan 36, een kippenrestaurantketen waar je met maaltijdcheques kunt betalen via je Edenred-kaart 😉

Martin's Patershof bood ons zelfs servies aan om comfortabel in onze kamer te eten. Dat maakte ons des te blijer met onze kamer in twee delen, want dankzij deze indeling hoefden we niet op ons bed te eten (zoals dat in sommige andere hotels wel het geval is). Het enige waar we een beetje bang voor waren, was dat alles 's ochtends nog steeds naar gefrituurde kip zou ruiken! 😃

Het ontbijt is uitstekend georganiseerd: het eten van het buffet neem je gewoon mee naar je kamer. Het hotel voorziet rolwagentjes waarop je alles snel en contactloos kunt meenemen. Hopelijk wordt de situatie snel weer (min of meer) normaal, want we kunnen niet wachten om terug te gaan!

Meer informatie over de veiligheidsmaatregelen in de hotels, restaurants en wellness- en fitnessruimten van Martin's Hotels vind je op www.safelytogether.be.

Kort gezegd

Een nacht in het charmante Martin's Patershof met je Ticket EcoCheque? Dat kunnen we warm aanbevelen! Daarnaast kun je ook kiezen voor een ander etablissement met het Green Key-label van deze Belgische hotelgroep. (Je ecocheques zijn geldig voor de overnachting zelf, extraatjes en catering niet inbegrepen.) Elk hotel is een stijlvol architecturaal juweel in de stad of in het groen! En bovendien aanvaarden ze allemaal je Consumptiecheque Edenred.

Naast het hotel in het historische stadscentrum is ook de stad Mechelen zelf helemaal de moeite waard. De perfecte bestemming voor een dagtrip met de trein vanuit Brussel, Charleroi of Antwerpen, of voor een reisje van enkele dagen om de middeleeuwse stad écht te beleven.

⛪ Karmelietenstraat 4, 2800 Mechelen

💻 https://www.martinshotels.com/nl/hotel/martins-patershof

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen