Voedselbewaringstips van het FAVV voor handelaren bij hoge temperaturen
De mooie dagen komen eraan en dat is goed nieuws voor jullie handelaars, want dat betekent dat mensen meer bezoek uitnodigen thuis voor etentjes en barbecues, genieten van een terrasje, gezellig uit gaan eten of gaan picknicken in ’t park. Maar met de stijgende temperaturen hebben we ook stijgende risico’s naar voedselbewaring toe. Daarom contacteerden we het FAVV die ons belangrijke informatie en tips gaf wat er belangrijk is als handelaar en horeca-uitbater om dat op een correcte manier te doen.
First things first: check de temperatuur van voedingsproducten bij levering
Hoe langer voedingsproducten onderweg zijn, hoe meer risico ze lopen dat er iets kan misgaan in zowel de bewaring tijdens het transport als de conditie bij aankomst. Controleer als handelaar dus altijd de temperatuur van de voedingswaren bij aankomst. Het is voldoende om een steekproef te doen.
💡 FAVV raadt aan om dat regelmatiger te doen wanneer de temperaturen hoger zijn. Als je zelf inkopen doet voor je zaak, spreekt het voor zich dat die producten ook op de juiste temperatuur getransporteerd en bewaard moeten worden.
Temperatuurregeling in je koelruimtes
Technologie is goed, maar niet onfeilbaar. Handelaars en horeca-uitbaters weten dat gekoelde levensmiddelen verkocht moeten worden vanuit een koelruimte. In die ruimte moet een thermometer aanwezig zijn die goed zichtbaar en leesbaar is.
💡 Het advies van het FAVV luidt als volgt: check de temperatuur in je koelruimte frequenter bij hogere buitentemperaturen, zo kan je kleine en grote rampen voorkomen en kan je snel ingrijpen wanneer je koelinfrastructuur het laat afweten.
De toegelaten temperatuur voor enkele voedingscategorieën volgens instructies van het FAVV
💡 FAVV adviseert om de temperatuur van je diepvries of je koelruimte iets lager te zetten. Door de deur regelmatig te openen, kan de hitte van buiten een impact hebben op de temperatuur van je koeltoestel binnen. Uiteraard is het in elk seizoen belangrijk om de deur onmiddellijk te sluiten na gebruik voor zowel de temperatuur als voor je energiefactuur.
Vul je buffet gradueel aan
Buffetten zijn heerlijk en bieden een uitgebreide keuze aan je klanten, maar bij warme temperaturen is het extra belangrijk om bacteriën, insecten en ander ongedierte buiten te houden. Etaleer daarom niet alles ineens, maar vul het buffet gradueel aan.
🚨 Een zachte reminder: eten dat al eerder werd aangeboden, mag in geen geval opnieuw geserveerd worden! Probeer dus een zo optimaal mogelijke voorraad te hebben en inschatting te maken door bijvoorbeeld gebruik te maken van AI-tools. Op die manier strijden we samen tegen voedselverspilling.
Zon op je snoet, maar niet op je etenswaren
Bacteriën ontwikkelen zich sneller bij warme temperaturen. Zorg ervoor dat voeding en maaltijden niet in contact komen met direct zonlicht om extra risico’s te vermijden. Eetstandjes kunnen daar erg gevoelig aan zijn en moeten daarom ook extra maatregelen treffen om ingrediënten en gerechten uit de zon te houden.
💡 Haal voedingsmiddelen pas uit de koelkast of koelruimte als je ze direct gebruikt. Producten die je niet onmiddellijk nodig hebt, laat je best nog even zitten.
De kunst van ontdooien
Voeding ontdooien vraagt de nodige aandacht, want dat mag je in geen geval in de buitenlucht doen.
Er zijn slechts twee methodes toegelaten:
- Leg je etenswaren in de koelkast en laat ze langzaam ontdooien.
- Ontdooi in de microgolfoven.
- Bereid ze onmiddellijk.
De kunst van bewaring
Producten die ontdooid werden mogen niet opnieuw ingevroren worden en moeten als eerste verkocht worden, binnen de 24u. Eten dat de dag zelf niet verkocht werd, moet correct bewaard worden. Gevogelte, vlees en vis hebben een specifieke temperatuur voor de bewaring en houdt rekening met de uiterlijke verbruiksdatum.
Het FAVV houdt ook in de warmere maanden het hoofd koel door regelmatige controles uit te voeren. Dat doen ze bij handelaars en horeca-uitbaters, maar ook bij foodtrucks, eetkraampjes op festivals, concerten en openbare evenementen. Iedereen die eten serveert wordt onder de loep genomen om de consument te beschermen tegen potentiële risico’s. Maar als je bovenstaande voedingstips nauwkeurig opvolgt, lopen noch jij, noch je klanten, een risico.
Meer informatie over hygiënepraktijken vind je op hun website.
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.