Onze tips voor het organiseren van een afvalvrije picknick

|Lifestyle

Met de terugkeer van het mooie weer en de zomervakantie maken picknicks een comeback, tot onze grote vreugde! Dus wat dacht je van een zero-waste picknick dit jaar?

In dit artikel delen we onze ideeën en tips voor het organiseren van een zero-waste, gastronomische picknick. We vertellen je ook welke verpakkingen het beste zijn en wat je moet doen.

1. Het aperitief

Wees creatief met je aperitief. Hier zijn een paar zero-waste recepten om je smaakpapillen te prikkelen:

  • Knapperige, gouden zelfgemaakte groentechips
  • Rauwe groentesticks voor een kleurrijk aperitief
  • Een mix van gedroogd fruit: pistachenoten, walnoten, hazelnoten, sultana's, amandelen, enz.
  • Makis-wraps, chic en lekker

2. Het hoofdgerecht

Kies voor een rijst-, quinoa- of pastasalade ter afwisseling van het klassieke broodje tonijn. Bovendien is het gemakkelijk te vervoeren in een luchtdichte verpakking!

Een paar olijven, feta, cherrytomaatjes, komkommer, een paar hardgekookte eieren en klaar is kees! Er zijn geen kant-en-klare recepten, het belangrijkste is om smaken te variëren en vooral te genieten.

Om helemaal zero-waste te zijn: wees creatief en maak een originele salade met de restjes in je koelkast.

3. Het dessert

Ook hier is er geen tekort aan ideeën! Hier zijn onze favorieten:

  • Vers fruit, heel of in een salade, besprenkeld met citroen en munt
  • Een heerlijke zelfgemaakte rabarber-, aardbeien- en muntcompote
  • Ons lievelingstoetje/lievelingsdessert: loempia's met vers fruit. Ze zijn de zoete tegenhanger van hartige wraps als aperitief. Leg gewoon stukjes mango, avocado, banaan en aardbei met limoen en munt in een rijstpapiertje en rol deze op.

4. Hergebruik je verpakkingen

Op het eerste gezicht lijkt het bewaren van chocolade in een oud tomatensauspotje misschien geen smakelijk idee. Maar het doel van zero waste is juist om te gebruiken wat je al hebt!

Hergebruik je kruidenpotjes om zaden, energieballetjes of restjes van de dag ervoor in te bewaren, of zelfs kleine jampotjes om een vinaigrette in te bewaren. De mogelijkheden zijn talrijk en goedkoop.

Denk er eens over na: de volgende keer dat je boodschappen doet, als je niet in bulk koopt, kies dan voor verpakkingen die je steeds opnieuw kunt gebruiken!

5. De waterfles: onmisbaar 

Herbruikbare waterflessen zijn al een paar jaar helemaal in. Een picknick zonder koud drinken is niet echt een picknick! Denk eraan je waterflessen 8 uur van tevoren te vullen en een infusie te maken met kraanwater en citroen, basilicum, komkommer of appel. Kortom, waar jij blij van wordt. Bekijk onze waterrecepten met een smaakje zodat je de hele zomer gehydrateerd blijft.

Merk op dat roestvrijstalen flessen gemakkelijker te recyclen zijn en minder schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu dan plastic of aluminium flessen.

6. Milieuvriendelijke verpakking  

Om je boterhammen of worstjes op een milieuvriendelijke manier te verpakken, hebben we een oplossing: bee’s wrap. Dit doekje, gedrenkt in bijenwas bewaart voedsel en is, je raadt het al, herbruikbaar. Je kunt het zelfs zelf maken door bijenwas op een doek te smelten. Na verloop van tijd zal de was vervagen, maar je kunt je stoffen gemakkelijk opnieuw impregneren.

Om ze schoon te maken, wrijf je ze zachtjes in met een spons gedrenkt in koud water. Je kunt bijenwas overal vinden, vooral in biologische winkels en supermarkten.

7. Respecteer de natuur 

Tot slot is het natuurlijk essentieel om de plek waar je bent neergestreken achter te laten zoals je hem hebt gevonden. Neem dus alles mee wat je hebt meegenomen. Zo ben je helemaal zero-waste.

Je hebt nu alles wat je nodig hebt om een gezonde en smakelijke zero-waste picknick te organiseren. Veel ecologisch verantwoorde producten, zoals rietjes van roestvrij staal en duurzame bakjes, komen in aanmerking voor ecocheques.

Heb jij al een zero-waste picknick georganiseerd? Deel je foto's en tips met ons op onze Facebookpagina of Insta story!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen