Jouw stappenplan voor de perfecte lenteschoonmaak!

|Home

Voel je je al overweldigd als je nog maar denkt aan een hele dag lang poetsen? Geen paniek! Schoonmaken hoeft geen hels karwei te zijn. Met een beetje motivatie is de lenteschoonmaak in een mum van tijd klaar en ga je met een gerust hart de zomer tegemoet.

De voordelen van de lenteschoonmaak

De lenteschoonmaak zorgt er niet alleen voor dat je woning schoon, ordelijk en helemaal lentefris is, maar heeft ook heel wat andere voordelen. Het is een geweldige manier om actief te blijven, want opruimen betekent bewegen. En elk beetje telt! Sterker nog: slechts 20 minuten per dag opruimen kan angstgevoelens aanzienlijk verminderen. Het is dus bijna even doeltreffend als mediteren. Ga dus je borstel halen, want het is tijd om de vloer aan te vegen met die winterdip!

 

Fris je beddengoed op

Verstuif een mengeling van water, citroensap en essentiële oliën over je matras nadat je je lakens, dekbedden en donsdekens hebt gewassen. Zo elimineer je mijten én krijgt je bed een fris geurtje. Laat de matras drogen, dek je bed op met schoon beddengoed en geniet van een heerlijke nachtrust.

Ontspul je woning

  • Keuken: gooi vervallen blikken en andere voedingswaren weg. Doneer eetbare producten die je niet meer nodig hebt aan voedselbanken of lokale verenigingen.
  • Woonkamer: neem afscheid van nutteloze prullen, zoals die lelijke vaas die je ooit van tante Gerda hebt gekregen. En maak meteen van de gelegenheid gebruik om de boeken en schriften van je kinderen te sorteren.
  • Kleerkast: sorteer je kleding in drie stapels: bijhouden, weggooien en twijfelgevallen. Liggen er kledingstukken op de stapel met twijfelgevallen die je al een hele poos niet meer hebt gedragen? Dan is het misschien tijd om er afscheid van te nemen. Kledingstukken die nog in goede staat zijn, kun je aan liefdadigheidsinstellingen schenken. De rest hou je bij als werkkleding, zodat je steeds een outfit hebt die vuil mag worden of stuk mag gaan.

 

Was je gordijnen

Was je gordijnen minstens één keer per jaar om het stof – en de daarbij horende allergenen – eruit te spoelen. Volg de wasinstructies zorgvuldig op om schade te voorkomen. Katoenen gordijnen mogen vaak in de wasmachine, terwijl je polyester gordijnen met de hand moet wassen. Bij twijfel is de stomerij een veilige optie.

Maak je huishoudapparaten schoon

Maak je koelkast leeg en ijsvrij, ontkalk je koffiezetapparaat en ontvet je afzuigkap. Laat je wasmachine en vaatwasser leeg draaien op het reinigingsprogramma. Zet een kom warm water met enkele schijfjes citroen in de microgolfoven om het vet los te weken: zo maak je het jezelf heel wat makkelijker.

 

Was je ramen

Wil je je ramen streepvrij wassen? Gebruik minder zeep bij de eerste wasbeurt. Zodra het glas schoon is, verwijder je het product met zorgvuldige bewegingen van boven naar onderen.

Gooi vervallen producten weg

Vervallen medicatie gooi je niet weg, maar breng je naar de apotheek. Doneer niet-vervallen cosmetica die je niet gebruikt en recycleer verpakkingen zoals glazen potjes en vernevelaars.

 

Reinig je tapijten en vasttapijt

Als je tapijt zijn kleur verloren heeft, borstel het dan voorzichtig met spuitwater om het stof tussen de polen los te maken. Laat 30 minuten inwerken en strooi er vervolgens natriumbicarbonaat over. Wacht tot het tapijt droog is en stofzuig het. Je tapijt ziet er weer als nieuw uit! Als je dit voor het eerst doet, test het dan eerst op een klein stukje om schade te voorkomen.

Kies bij het schoonmaken voor producten met het Europese Ecolabel om te poetsen met respect voor het milieu. Deze producten zijn gemaakt van veilige stoffen én je kunt ze betalen met Edenred Eco. Daardoor zijn ze ook nog eens goed voor je portemonnee!

Heb je nog tips om je woning efficiënt en op een aangename manier schoon te maken? Deel je ideeën met ons op Facebook of Instagram!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen