Hoe maak je een 100% biologische moestuin?
Zoals in heel België, bevinden ook wij ons in een periode van afzondering. Dus gaan we op zoek naar activiteiten om ons bezig te houden en vooral om onze kids bezig te houden. Ouders moeten plots dubbel zo creatief zijn. Vandaag stellen we je kleine tuinactiviteit voor. Wil je een kleine groententuin aanleggen in je tuin of op je terras? Deze activiteit zal zeker zorgen voor een geweldige tijd met het gezin!
Op het menu: frisse lucht en enkele tuintips. En als kers op de taart, kan het hele gezin proeven van de kleine oogst.
De aarde voorbereiden
Zoek in je tuin of op je terras, een plekje in de zon.
Meng de potgrond met zelfgemaakte of aangekochte compost die je vindt bij kwekerijen of doe-het-zelfzaken.
Roer de aarde om met een schop.
Tip: Bij zware (klei)grond, meng je er best een beetje rijnzand door.
Geen tuin?
Je kunt een houten bak installeren met zo’n 30 cm aarde erin.
Aanbevolen groenten: tomaten, sla en aromatische kruiden.
Aromatische kruiden zoals basilicum, thijm, koriander, dragon, peterselie, bieslook enz, hebben als voordeel dat je ze in je keuken, op je vensterbank of op je balkon kunt cultiveren wanneer want ze bevriezen niet.
Dit soort van kruiden worden al in potten verkocht en vind je in je supermarkt bij de groentenafdeling. Zet ze simpelweg op je balkon. We raden je echter af om courgettes te planten omdat ze teveel ruimte in beslag nemen.
Planten of zaaien
Sommige groenten moet je planten, andere worden gezaaid.
Ga dus de zaden of aanplantingen halen die je nodig hebt. Je kunt ze kopen in grootwarenhuizen, bij kwekerijen of in doe-het-zelfzaken. Wist je dat: je kunt je zaadjes kopen met je Ticket EcoCheque.
We raden je aan om te wachten tot de nachtvorstperiode voorbij is. Vanaf mi-mei kun je veilig zaaien of planten. Tijdens deze afzonderingsperiode kun je de grond al wat voorbereiden, aardappelen planten, nadenken over de groenten die je wilt cultiveren en je zaden in kwestie alvast inslaan.
Aardappelen
Wanneer je genoeg plaats hebt in je moestuin kun je aardappelen kweken. Uitzondering op de regel: je kunt ze al in maart planten. Aardappelen die je kunt herplanten koop je best in kwekerijen (aardappelen met kiemen).
Plant ze tot een diepte van 10 cm en houd een tussenruimte van 45 cm aan op de lijn en 70 cm tussen de lijnen.
Wanneer de planten een hoogte van ongeveer 15 cm hebben bereikt, maak je een heuvel van ongeveer 20 cm aan de voet van het blad. Oogst de aardappelen 2 maanden na het planten.
Courgettes en tomaten
Deze 2 groenten hebben iets met elkaar gemeen: hier spreken we over plantages en niet over zaaien. Het is te zeggen, je gaat reeds bestaande plantages planten die je koopt in kwekerijen of op markten van zodra de afzonderingsperiode ten einde loopt.
Courgetten zijn zeer planten met een kruipende groei. Voorzie dus voldoende ruimte: tussen elke plant wordt a1m20anbevolen. Een bloem = een courgette!
Bij tomaten moet je houten plantenstok voorzien van 1m50 hoogte op 10 cm van de basis van de plant voorzien. Er wordt 50 cm ruimte tussen elke plant aanbevolen.
Sla
Er zijn twee verschillende manieren om sla te kweken: je kunt ze zaaien of planten in de tuin op een goede plek.
Onze voorkeur gaat uit naar zaaien want, wanneer je ze (af)snijdt schieten ze nog 2 tot 3 keer terug. Het is dus vooral interessant wanneer je niet veel plaats hebt in je moestuin. Sla buiten planten neemt meer plaats in beslag.
Andere groenten die je kunt zaaien: radijzen, wortels, groene bonen, rucola en tarwesalade. Volg de instructies aan de achterkant van de zaadzakjes goed op.
Wateren
De grond moet vochtig blijven. Regent het, dan hoef je ze niet te besproeien. Is het droog: besproei ze één keer per dag!
Gelukt? Daar waren we zeker van!
Toon je foto’s van je mooie moestuin op onze sociale media!
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.