Heerlijke zero-waste receptjes tegen voedselverspilling

|Food

Sommige restjes zijn de ideale basis van een overheerlijk nieuw recept. In dit blogartikel maak je kennis met een zero waste-diner. Compleet met aperitiefhapje, voorgerecht, hoofdgerecht én dessert. Zo’n diner levert gegarandeerd bewonderende blikken op bij je gasten of huisgenoten!

Ongeveer een derde van ons voedsel belandt in de vuilnisbak. Jaarlijks meer dan 300 kilo per Belg. Dat kan veel beter én efficiënter. Met onze eenvoudige receptjes dragen we graag een steentje bij om minder voedsel te verspillen. En om vanavond een overheerlijke maaltijd op tafel te toveren, natuurlijk!

1. Aperitiefhapje: dipsaus of hummus van broccoli-stengels

Broccolistengels niet lekker? Gewoon weggooien, zoals we dat gewoon zijn? Nee! In geen tijd tover je de groene stammetjes om in een frisse, romige hummus!

Ingrediënten:

  • Stengels of stammetjes van broccoli
  • Tahini
  • Knoflook
  • Olijfolie
  • Citroensap
  • Zout & peper
  • Een eetlepel pijnboompitjes

Het recept:

  • Kook de stengels in gezouten water, gedurende ongeveer tien minuten.
  • Giet af en dompel de stengels in koud water.
  • Laat uitlekken en doe de stammetjes in een foodprocessor.
  • Voeg kruiden toe naar eigen smaak: tahini, zout & peper, knoflook, olijfolie, citroensap, gehakte kruiden...
  • Mix tot je een gladde textuur krijgt.
  • Werk af met gebakken pijnboompitjes.
  • Serveer met aperitiefstokjes, flatbread of naan.

Enjoy!⁠

 

2. Voorgerecht: aardappelpannenkoekjes

Aardappelen maak je nooit te veel. Met gekookte aardappelen kan je gelukkig heel wat kanten uit. Denk bijvoorbeeld aan klassiekers als aardappelpuree of gebakken patatjes. Maar vandaag gaan we aan de slag met hartige aardappelpannenkoekjes – ook bekend als rösti!

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 800g gekookte aardappelen
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels bloem
  • 120 g geraspte kaas
  • Zure room
  • Lente-uitjes
  • Peper & zout

Het recept:

  • Kneed de aardappelen, eieren, bloem, kaas en een snuifje zout in een mengkom.
  • Maak balletjes met het mengsel.
  • Druk de balletjes plat en bak een paar minuutjes tot ze goudbruin zijn aan beide kanten.
  • Werk af met wat zure room, lente-uitjes, peper & zout.

 

3. Hoofgerecht: gebakken rijst met ei en kip

Een restje kip is dé ideale basis voor een heerlijk nieuw gerecht, met gebakken rijst en ei.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Restjes kippenvlees
  • 150 g jasmijnrijst
  • 150 g wortelen
  • 150 g gekookte erwtjes
  • 2 eieren
  • Een paar lente-uitjes
  • Knoflook
  • Gember
  • Sojasaus
  • Sesamolie

Het recept:

  • Snipper de restjes kip en bak goudbruin in de wok met de ui, knoflook en een theelepeltje geraspte gember.
  • Voeg de wortelen en gekookte erwtjes toe. Bak ongeveer 4 minuten.
  • Maak de wok leeg en bak de jasmijnrijst, tot de rijst knapperig is.
  • Maak een kuiltje in het midden en roerbak de eieren in de wok.
  • Voeg vervolgens de kip met groenten toe en meng met een beetje sojasaus en sesamolie.
  • Bestrooi tenslotte met fijngehakte lente-ui.

 

4. Dessert: clafoutis... met fruit naar keuze

Clafoutis is ongeveer het meest eenvoudige dessert dat je uit de oven kan toveren. Het is vooral bekend van het zomerse recept met kersen. Maar clafoutis leent zich ook prima voor andere soorten fruit, die in het najaar overvloedig beschikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan appelen of peren uit de tuin. Ook bananen of blauwe bessen geven een overheerlijk resultaat.

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 400 g fruit in stukjes
  • 4 eieren
  • 60 g bloem
  • 60 g suiker + een tweetal eetlepels om over het fruit te strooien
  • 320 ml melk

Het recept:

  • Neem een ondiepe taartvorm of ovenschaal (bijvoorbeeld voor quiche).
  • Vet de bodem in met wat boter.
  • Leg de stukjes fruit op de bodem en bestrooi met 2 eetlepels suiker.
  • Smelt de boter en laat een beetje afkoelen.
  • Meng de bloem, suiker, melk eieren, melk en gesmolten boter.
  • Giet het mengsel in de taartvorm.
  • Bak ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180°, tot het korstje goudbruin is.

 

Wist je dat je Ticket EcoCheque ook kan gebruiken voor ingrediënten die een biolabel dragen? Zo aanvaarden tal van biowinkels en supermarkten vandaag de ecocheques van Edenred!

Wij kijken graag even binnen bij jou in de keuken! Deel gerust je zero waste-gerechtjes en receptjes via onze Facebook- of Instagram-pagina!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen