Een februari zonder supermarkt: moeten we zover gaan?

|Lifestyle

Februari zonder supermarkt, de naam van de actie spreekt voor zich! Het principe: zoveel mogelijk grote oppervlakken vermijden gedurende 28 dagen. Een uitdaging voor de Belgen om ons uit te nodigen om anders te consumeren, om te kiezen voor buurtwinkels, om onafhankelijke buurtwinkels te ontdekken of te herontdekken, om lokale kruideniers en kleine lokale producenten te ondersteunen en vooral om de impact van onze boodschappen op het milieu terug te dringen.

En Vert et Contre Tout

Het concept werd in 2017 voor het eerst gelanceerd in Zwitserland door het collectief En Vert et Contre Tout, dat sindsdien zijn actie heeft uitgebreid naar andere Europese landen. De initiatiefnemers van het project leggen uit dat het hier niet gaat om een boycot. Ze willen mensen er gewoon aan herinneren dat er andere oplossingen en voorzieningen zijn, dat ze hierin kunnen variëren en dat ze een rechtstreekse link met de lokale handelaars en producenten kunnen herstellen. "Het is ook een kans om supermarkten te laten weten dat we het niet eens zijn met het teveel aan verpakkingen, de kilometers die voeding aflegt en de scores de hoogte indrijft of het prijsbeleid dat het voor de kleine producenten onmogelijk maakt om te concurreren", zo benadrukken ze.

Waarom februari?

De keuze viel niet zomaar op februari...
Na de eindejaarsfeesten en de soldenperiode is het het perfecte moment om kleine winkeliers in de kijker te zetten en terug te keren naar de ambachtelijke bakker, slager of fruitteler om brood, vlees, fruit of groenten te halen.

En februari is ook de kortste maand voor wie deze uitdaging wil aangaan! Daarom hebben we het waarschijnlijk ook over een februari zonder alcohol!

 

Hoe ga je het aanpakken?

Wil je je in dit avontuur storten, maar weet je niet hoe je eraan moet beginnen? Begin gewoon met organiseren, want anticiperen is de sleutel tot succes bij dit soort uitdagingen. Een last minute bedacht menu vermijd je best, want langsgaan bij de supermarkt zou veel te verleidelijk zijn! En besef goed: naar de slager, de bakker, de fruitteler, de kruidenier gaan, ... kost tijd. Bereid je boodschappenlijstje daarom goed voor en groepeer de nodige verplaatsingen, vooral voor producten die moeilijker te vinden zijn, zoals schoonmaak- en hygiëneproducten.

We kopen beter, we kopen minder

Een supermarkt staat ook voor eindeloze schappen en impulsieve aankopen. Door aan de verleidingen van de superpromo's te weerstaan (waardoor je zeker de deal van de eeuw had gedaan), ga je ook aanzienlijk besparen! Onze tip? Hou je aan je boodschappenlijstje, punt! Ga best ook niet winkelen met een lege maag en geef niet toe aan de grillen van de kinderen. Dat is vaak moeilijk, maar toch denken we dat je het kunt!

 

Wat als het niet lukt?

Zet jezelf zeker niet onder druk! Niemand neemt het je kwalijk als je de mist ingaat. Zoals we al zeiden in het begin van dit artikel, is het niet de bedoeling om de grote distributieketens te boycotten, maar om te proberen enkele veranderingen teweeg te brengen in onze consumptiegewoonten. We moeten een evenwicht vinden en de plaatsen waar we inkopen, het hele jaar door laten variëren.

Onze 5 tips

1. Neem de tijd en organiseer je! Zoek winkels in de buurt en ga er eens naartoe. Hieronder vind je enkele goede adresjes. De lijst is uiteraard niet volledig.

2. Werk je boodschappenlijstje op voorhand af en ga één keer per week naar de markt, of naar een biologische bulkwinkel. Vergeet niet om je eigen dozen/potten/zakken mee te nemen om verpakkingen te vermijden. Hier vind je een lijst met winkels die volgens dit principe werken.

3. Schrijf je in voor een GASAP ('Purchasing Solidarity Groups for Peasant Agriculture'). Het is een systeem waarbij je producten rechtstreeks kunt aankopen, zonder tussenkomst van een tussenpersoon. Hier vind je meer info.

4. Laat je spullen repareren in plaats van vervangen: ga naar een Repair Café, naar je schoenmaker of kleermaker. Je kunt ook de dingen die je niet meer nodig hebt, weggeven, zodat anderen er iets aan hebben en ze een tweede leven krijgen!

5. Er bestaan ook Facebook groepen om je te helpen bij deze aanpak en met goede tips en adressen: AndenneAntwerpenBraine-le-ComteBrusselCharleroiGentGenappeLuikLeuvenMechelenBergenNamenNijvelPhilippevilleOttignies-Louvain-La-NeuveDoornikWaver, …

 

Ticket EcoCheque, jouw bondgenoot voor de maand zonder supermarkt!

Gebruik je eco-cheques in de buurtwinkels, al dan niet om biologische producten (voeding) aan te kopen, voor tweedehands of herstellingen, en denk aan je eco-cheques voor slimme aankopen!

Maar moeten we zover gaan?

Ook supermarkten evolueren! Het doel van lokale consumptie is belangrijk voor de burger en supermarkten zijn zich hier van bewust. Er zijn steeds meer biologische en korte ketenproducten beschikbaar in supermarkten waar je ook gezonde voeding kunt kopen, afkomstig van lokale boerderijen en in bulk.

Bij Carrefour, is het Act for Food-label één van de belangrijkste engagementen van het merk, waarvan het doel ‘beter eten’ bevorderen is. Met dit initiatief wil de retailgigant de drempel voor toegang tot biologische voeding verlagen door het goedkoopste merk van het land te worden. Hij werd in het leven geroepen om veilig, gezond en kwaliteitsvol voedsel te democratiseren. Bovendien zijn 710 van de 800 Carrefour-winkels beheersd door zelfstandige handelaars, waarvan 300 buurtwinkels zijn.

Dus, als deze actie uiteindelijk werd opgezet om lokale bedrijven en beter te eten te promoten, moeten we dan ook niet alle acties in de kijker zetten die de grootwarenhuizen opzetten om een antwoord te bieden op deze problematiek?

Onze top 10 met goede adresjes

Voeding

Färm

in Brussel, Enghien, Evere, Hoeilaart, Leuven, Waterloo, Waver

farm.coop

Sequoia

in Elsene

sequoia.bio

The Barn

in Antwerpen en Brussel

thebarnmerendree.be

The Food Hub

De Wassende Maan

Biovita

in Roeselare

biovita-shop.be

Biostory

in Genval, Jodoigne, Ottignies en Waterloo

biostory.be

Grasphopper

tussen Ottignies en Louvain-la-Neuve

grasphopper.be

Biok

in Bois-de-Villers, Corbais, Grez-Doiceau en Thorembais-St-Trond

biok.be

Green Peas

in Court-Saint-Etienne en La Hulpe

green-peas.be

Tweedehands

Cash Converter

Les Petits Riens

Pêle-Mêle

Troc.com

De Slegte

De Kringloopwinkel

En februari betekent natuurlijk ook Valentijnsdag ...

Laten we eerlijk zijn, was je echt van plan om iets te kopen om je liefje te verwennen in de supermarkt?
Verdient zij/hij niet een iets attenter cadeautje?

Ons team heeft enkele ideeën uitgewerkt om je liefje te plezieren met je Ticket EcoCheque: een overnachting in een hotel met het Green Key label (Dolce La Hulpe, Saint Martins, ...), een doos met etherische oliën met label (Pranarom), een houten bordspel met label, een fietsaccessoire, een plant of een cactus, ..

 
Heb je nog andere ecologisch verantwoorde ideetjes?
Nog andere tips voor een februari zonder supermarkt?
Deel ze dan zeker met ons op Facebook!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen