Alles over composteren: veelgemaakte fouten en tips tegen geurtjes

|

Composteren kan ingewikkeld lijken. Wat moet erin? Of beter: wat mag er niet in? En hoe vermijd je vieze geuren?

Wie pas met composteren begint, zit met een hoop vragen. Wij helpen je met een complete compostgids.

Compost slim gebruiken is goed. Maar die zelf maken in je eigen compostbak, dat is nog beter! Wij zetten de handelaars die jouw ecocheques aanvaarden op een rijtje. Wedden dat je in geen tijd een ware compostkampioen wordt?

1. Vermijd deze 5 veelgemaakte fouten

Composteren is ecologisch en goedkoop. Je breekt er keuken- en tuinafval mee af tot natuurlijke, gezonde potgrond. Moeilijk is het niet. Maar je moet wel een paar fouten vermijden. Dit zijn de grootste blunders:

a) Er enkel keukenafval bij gooien

Geslaagd composteren begint bij groen en bruin afval afwisselen, oftewel nat en droog afval. Compost van enkel groen afval, zoals fruit- en groenteschillen en theeblaadjes, wordt te vochtig en breekt te snel af. Een mix van uitsluitend bruin afval, zoals dode bladeren uit de tuin en houtsnippers, is dan weer te droog en breekt te traag af.

Opmerking voor Brusselaars: voor de oranje compostbak die je gratis krijgt, gelden specifieke regels. Hier hoort enkel voedselafval in. Gebruik voor je tuinafval de speciale groene zakken. Afval dat niet in de oranje vuilniszak of compostbak mag (bijv. botjes, karkassen, schelpen of luiers), stop je in de witte vuilniszak. Deze complete gids van de stad Brussel vertelt je wat er wel en wat er niet in je oranje compostbak mag.

Sinds 15 mei 2023 is het voor Brusselaars verplicht om organisch afval te sorteren. Vlaanderen en Wallonië volgen ook nog. Vanaf 31 december 2023 zal heel België zijn voedselafval sorteren.

b) Je compost niet afdekken

Compost moet in een afgesloten en verluchte bak zitten. Composteren in de openlucht is geen goed idee, want je trekt er ratten en ander ongedierte mee aan.

Bovendien stel je het compost dan bloot aan weer en wind, waardoor het te nat of te droog kan worden.

c) Niet op de hoeveelheden letten

Mag je alles bij het compost gooien? Nee! Vermijd bepaald organisch afval in te grote hoeveelheden die het evenwicht verstoren. Denk maar aan:

  • Schillen van citrusfruit, want die zijn te zuur.
  • Avocado- of ananasschillen, want die zijn te hard.
  • Snij aardappelschillen in stukjes.
  • Plet eierschalen in kleine stukjes.

d) Voedselresten bij het compost doen

Vermijd voedselresten, en dan vooral vlees of vis met graten en botjes er nog aan. Anders lok je misschien wel knaagdieren of ander ongedierte naar je compostbak.

Nuttig weetje: mossel- en oesterschelpen breken niet af!

e) Aangetast of niet-composteerbaar afval toevoegen

Gooi er geen onkruid of zieke planten bij. Die bevatten mogelijk ziekteverwekkers of zaden die zich vervolgens verspreiden in je compost.

Ander organisch afval is gewoon niet geschikt voor de compostbak. Voorbeelden zijn zuivelproducten, uitwerpselen van huisdieren, plastic producten of metalen. Doe er dus enkel composteerbare organische materialen in.

2. Kweek goede gewoontes

Je kent nu de grootste fouten. Tijd om te focussen op 3 gewoontes die wél goed zijn voor je compost:

  • Schep je compost regelmatig om. Waarom? Je stimuleert de ontbinding en belucht je compost. Zo versnelt het proces en hou je beter compost over. Roer er gewoon regelmatig eens door met een riek of aangepast gerei, zoals dit roestvrijstalen schepje. Zo bevorder je de zuurstofcirculatie.
  • Voeg zo nodig compostactivators toe: als je compost er lang over doet om af te breken, kun je het een handje helpen. Compostactivators zijn natuurlijke producten zoals al rijpe compost of koffiedik. Ze stimuleren de activiteit van micro-organismen en versnellen het afbraakproces. Je vindt compostactivators in alle doe-het-zelfzaken en tuincentra.
  • Let op de vochtigheid: je compost moet vochtig zijn, maar niet zompig. Is het veel te droog? Besproei je compost dan een beetje. Te vochtig? Voeg droge materialen toe om het overtollige vocht te absorberen.

3. Tips tegen vieze geuren

Helaas hebben we niet allemaal een tuin of terras om de compostbak buiten te plaatsen. Want organisch afval sorteren gaat soms gepaard met onaangename geuren. Vooral in de zomer kan dit erg storend zijn. Gelukkig hebben wij tips om dit te verhelpen!

  • Bedek het compost: strooi een dun laagje aarde of stro op je compost. Het zal de geuren tegenhouden. Dat laagje werkt als een barrière die de geuren vasthoudt en handhaaft het evenwicht.
  • Bekleed je nog lege vuilniszak met een laagje krantenpapier, want dat neemt de geuren en het vocht op.
  • Gebruik een compostbak met een ventilatiesysteem. Dat zal geuren nog verder verminderen. Zo’n systeem bevordert de luchtcirculatie, waardoor de kans op ongewenste geurtjes afneemt.

4. Waar koop je een compostbak met ecocheques?

Zegt zelf composteren je wel wat? Weet dan dat je gemakkelijk een compostbak vindt die je met ecocheques kunt betalen. Hier een aantal zaken die ze aanbieden. Kies gewoon uit de bakken waar het logo van de ecocheques bij staat:

 

Benieuwd wat je met je compost kunt doen? Lees ons artikel over hoe je compost op de juiste manier gebruikt.

 

Ziezo, nu weet je alles wat er te weten valt over thuis composteren. Vermijd veelgemaakte fouten, kweek goede gewoontes en volg onze tips tegen vieze geuren. Je wordt beloond met kwaliteitsvol compost dat mild is voor het milieu!

Wat zijn jouw tips voor geslaagd compost? Deel ze en tag ons op Facebook of Instagram.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen