Aan tafel! Ontdek hoe jij een feestmenu op tafel tovert met je ecocheques

|

De eindejaarsperiode loert alweer om de hoek. Een periode van samenzijn, waarin we terugblikken op een fijn jaar en uitkijken naar een nog fijner jaar. Een periode ook waarin we allemaal al eens graag net dat tikkeltje teveel eten, om vervolgens neer te ploffen in de zetel. Maar wist jij dat je zo’n kerstmenu ook geheel met je ecocheques op tafel kan toveren?

We stellen graag 4 gangen voor die jouw gezelschap helemaal van de sokken zal blazen. Let wel op: de hoeveelheden zijn telkens voor 6 personen.

Amuse-bouche: toastje met faux gras

Bij Bio-Planet kan jij met je ecocheques terecht om de ingrediënten voor dit heerlijke receptje aan te schaffen.

Ingrediënten

  • 1,5 blikken rode kidneybonen
  • 5 uien
  • 9 teentjes look
  • 5 ml groentebouillon
  • 9 teentjes zwarte knoflook
  • 1,5 koffielepel shiro miso
  • 5 ml maderawijn
  • 150 ml rode wijn
  • 12 eetlepels granaatappelazijn
  • 5 ml kokosolie
  • 5 eetlepels rietsuiker
  • 5 g agar-agar
  • Snufje cayennepeper
  • 5 kardemompeulen
  • 1 blokje groentebouillon
  • 185 ml water
  • zwarte peper
  • zout

Bereiding

  1. Laat de kidneybonen uitlekken en doe ze in de blender. Mix ze met look en kokosolie tot puree.
  2. Breng het water met de bouillon kort aan de kook met de miso, madeirawijn, agar-agar, cayennepeper, peper en zout. Voeg de puree toe aan het mengsel en mix glad.
  3. Giet het mengsel in potjes en zet het ongeveer een uurtje in de koelkast om op te stijven.
  4. Maak uienkonfijt: bak de uien lichtjes aan met rietsuiker, blus nadien met granaatappelazijn. Laat even uitdampen, voeg wijn en kardemom toe en laat 30 min. sudderen.

Voorgerecht: Portobello met couscous en cranberries

Opnieuw vonden we inspiratie bij Bio-Planet. Een heerlijk, vegan gerechtje dat kerstmis schreeuwt dankzij de typische veenbesjes. Het proberen waard!

Ingrediënten

  • 3 portobello’s
  • 1 courgette
  • 9 kerstomaten
  • 3 takjes verse peterselie
  • 1 ui
  • 5 teentjes look
  • 5 g couscous van rode linzen
  • 5 g couscous van kikkererwten
  • 3 eetlepels gedroogde veenbessen
  • 5 koffielepel harissa
  • 3 eetlepels olijfolie
  • peper
  • zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Verwijder de steeltjes van de portobello's en wrijf ze in met de helft van de olijfolie. Zet vervolgens zo’n 10 minuutjes in de oven.
  3. Meng de couscous met de harissa, peper, zout en de veenbessen. Overgiet met kokend water tot de couscous net onder staat. Roer om en sluit af met een deksel.
  4. Snij de ui en het knoflook fijn. Snij vervolgens de kerstomaatjes in 4 en de ongeschilde courgette in kleine blokjes.
  5. Verhit de rest van de olijfolie en bak de ui, het knoflook, de courgette en kerstomaatjes gaar. Voeg de couscous toe en bak kort mee.
  6. Haal de portobello's uit de oven en vul ze met de couscoussalade. Werk af met wat peterselie.

Hoofdgerecht: pompoen Wellington (of gewoon een veggierollade met pompoen 😉)

Iedereen kent wel de wereldberoemde Beef Wellington, het typisch Britse gerecht waar Gordon Ramsay zo van gaat watertanden. Wel, bij Bio-Planet gaan ze voor een vegetarische variant dit eindejaar.

Ingrediënten

  • 5 butternutpompoen
  • 2 vegetarische rollades (Wheaty)
  • 1200 g verse spinazie
  • 8 takjes verse tijm
  • 3 cm verse gember
  • 3 sjalotten
  • 2 teentjes look
  • 2 vellen bladerdeeg
  • 150 g geraspte parmezaan
  • 2 eieren
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 koffielepels gerookt paprikapoeder
  • 2 koffielepels korianderpoeder
  • 2 koffielepesl komijnpoeder
  • zwarte peper
  • zout

Bereiding

  • Rasp de gember fijn.
  • Snipper de sjalotten en het knoflook.
  • Rits de blaadjes van de takjes tijm en meng onder de parmezaan en het knoflook.
  • Schil de butternut, verwijder de pitten en snij in plakjes van ± 1,5 cm dik. Doe in een grote kom, kruid met zwarte peper en zout, paprikapoeder, koriander en komijn. Meng goed en leg ze naast elkaar op een bakplaat met bakpapier. Strooi er parmezaan over en bedruppel met olijfolie.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit intussen wat olijfolie in een pan of kookpot en stoof de sjalotjes en gember glazig. Voeg de spinazie toe en laat sudderen. Haal het mengsel nadien uit de pan en laat goed uitlekken. Snij in stukjes en kruid met zwarte peper en zout.
  • Rol het vel bladerdeeg open en leg de spinazie op een lijn in het midden. Leg er de vegetarische rollade bovenop als extra vulling en vouw mooi dicht. Roer het ei los en bestrijk hiermee de bovenkant.
  • Zet zowel de pompoen als de rollade 25 à 30 min. in de voorverwarmde oven tot beide mooi gebruind zijn. Haal uit de oven en snij de rollade in plakken.
  • Serveer met rijst of kroketjes.

PS: voor de rasechte carnivoren kan je de veggie rollade vervangen met biologisch rundsgehakt. Ook daarvoor kan je bij Bio-Planet met je ecocheques terecht.

Nagerecht: vegan en glutenvrije kerststronk

Ook bij Kazidomi kan jij terecht met je ecocheques voor biologische producten. Alle ingrediënten voor hun vegan en glutenvrije kerstronk, bijvoorbeeld! Een gezondere variant op de klassieke ‘buche’, maar minstens net zo lekker!

Ingrediënten

  • 40g kokosolie
  • 100g boekweitmeel
  • 60g kokosbloesemsuiker
  • 90ml plantaardige drank (kokosnoot, rijst, amandel, enz.)
  • ⅕ theelepel bakpoeder
  • 1 snuifje vanillepoeder
  • 200g banketbakkerschocolade
  • 250ml gehele sojacrème
  • 30g aquafaba
  • 30g kokosbloesemsuiker
  • 1 druppel citroensap
  • 1 snuifje zout

Bereiding

  • Voor de chocolademousse, meng de aquafaba en de slagroom in een kom.
  • Voeg het zout en de citroen toe en blijf kloppen tot de room verdubbeld is in volume.
  • Smelt de chocolade au bain marie.
  • Voeg de chocolade zachtjes bij de room en blijf opkloppen terwijl je de suiker toevoegt.
  • Klop het mengsel op tot je de juiste, fluffy structuur krijgt en plaats hem op een koele plaats.
  • Verwarm de oven vooraf op 180°C.
  • Voor het koekje, meng je in een kom de bloem, de suiker en het bakpoeder.
  • Smelt de kokosolie en voeg het toe aan het mengsel.
  • Voeg de plantaardige drank naar keuze toe en meng. Het deeg moet vloeibaar zijn.
  • Giet het deeg op een lange bakplaat die bedekt is met bakpapier. Bak voor 10-15 minuten.
  • Zodra je het koekje uit de oven haalt, draai je het om op een licht vochtige doek, verwijder je het bakpapier en rol je het nog warme koekje op met de doek.
  • Laat het zo afkoelen (niet opkoelen).
  • Rol het uit en garneer het koekje met de chocolademousse. Rol het weer op en wikkel het in huishoudfolie voordat je het in de koelkast zet.
  • Garneer je kerststronk naar wens (poedersuiker, fijngestampte hazelnoten, chocolade, enz.).

Ziezo, een waar feestmenu waarvoor jij je ecocheques kan gebruiken. Voor de ingrediënten of eventueel nog wat meer inspiratie kan je terecht bij Bio-Planet en Kazidomi. We wensen jou en je feestgezelschap een heerlijke avond toe!

Meer inspiratie of advies? Volg ons zeker op Instagram en Facebook! 😊

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen